Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zrútil sa vrtuľník Black Hawk, zahynulo 16 policajtov
Zdielať na

Zrútil sa vrtuľník Black Hawk, zahynulo 16 policajtov

BOGOTA / Šestnásť policajtov zahynulo pri páde vrtuľníka Black Hawk na severozápade Kolumbie. K nehode došlo počas protidrogovej operácie. Vyšetrovatelia zatiaľ nevedia, čo ju spôsobilo. Zapríčiniť ju mohlo zlé počasie, no zatiaľ nevylúčili ani mechanickú poruchu stroja.

"Pri ofenzíve v rámci operácie Agamemnon proti Clanu Úsuga sa stroj typu Black Hawk zrútil medzi dvoma obcami v časti Antioquía," uviedla polícia vo vyhlásení.

Aj minulý týždeň zahynulo 11 príslušníkov personálu leteckých síl pri páde vrtuľníka, ktorý sa zrútil kolumbijskom pobreží Karibiku, píše britský server BBC News.

USA ponúka odmenu

Policajná operácia bola zameraná proti Luisovi Orlando Padierna Penovi, ktorý je známy ako Inglaterra (Anglicko), uviedol denník El Tiempo.

Šéfom klanu má byť Dairo Antonio Úsuge David známy ako Otoniel.

Spojené štáty ponúkli odmenu do výšky 5 miliónov dolárov za informácie vedúce k jeho zatknutiu.

V Kolumbii sa zrútil vrtuľník. Pri páde zahynulo 16 policajtov, pozrite si video:

Nelegálny obchod 

Kriminálny gang Clan Úsuga je súčasťou ozbrojeného konfliktu v Kolumbii a je považovaný za najväčšiu, najlepšie štrukturovanú a najnebezpečnejšiu skupinu v krajine. Má veľa bojovníkov a organizuje nelegálny obchod s drogami na národnej i medzinárodnej úrovni.

Kolumbia je jedným z najväčších svetových producentov kokaínu. Zločinecké gangy tvoria bývalé pravicové polovojenské oddiely, ktoré sa z pôvodného boja proti ľavicovým povstalcom preorientovali na obchod s narkotikami.

Black Hawk na Slovensku

Vrtuľníky Black Hawk bude používať aj slovenská armáda. Nakúpi ich v Amerike. Za nové stroje zaplatíme stovky miliónov eur. Vojenskí experti si ale myslia, že cenu preplatíme.

Aj Slovensko potrebuje nové vrtuľníky. Práve stroje Black Hawk máme kúpiť od Američanov. Podľa expertov pôjde ale o predražený obchod. Pozrite si reportáž Samuela Migaľa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy