Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pri Prešove sa zrútil vojenský vrtuľník. Jeden mŕtvy, dvaja ťažko zranení
Zdielať na

Pri Prešove sa zrútil vojenský vrtuľník. Jeden mŕtvy, dvaja ťažko zranení

PREŠOV / Pri obci Hradisko v okrese Prešov sa v utorok poobede zrútil vojenský vrtuľník Mi-17. Informáciu televízii JOJ potvrdili zdroje z prostredia ozbrojených síl. Jeden člen z trojčlennej posádky zomrel. Ďalší dvaja vojaci sú zranení.

Pád vrtuľníka neprežil jeden z troch vojakov na palube. Toho sa pokúšali resuscitovať, no neúspešne.

Informáciu potvrdil zástupca náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl Peter Gajdoš.

Vojenský vrtuľník podľa slov Gajdoša vzlietol zo základne o 13:30. Plnil bežné výcvikové úlohy. O 14:02 stratili s vrtuľníkom spojenie.

Následne o 14:13 vyslal veliteľ vzdušných síl vrtuľník leteckej pátracej záchrannej služby, ktorý zabezpečil vysadenie posádky spadnutého vrtuľníka a prvú pomoc.

Na palube bol prvý, druhý pilot a palubný technik z prešovského útvaru.

Facebook.com/Andrej Kiska

Príčina tragédie neznáma

Nešťastie sa stalo v lokalite pod pohorím Čergov na mieste, kde nie sú vysoké stromy, ani elektrické drôty. Hasičov zalarmovali krátko po druhej hodine poobede.

Jeden člen posádky neprežil, dvaja sú ťažko zranení. Informácie potvrdil zástupca náčelníka Generálneho štábu, Peter Gajdoš:

Miesto nehody vojenská polícia uzavrela. Z vrtuľníka ostali len zhorené trosky, hasenie vraku zabezpečovalo päť hasičských vozidiel.

Vážne zranenia

Zdravotný stav dvoch zranených vojakov je vážny. Obidvaja majú ťažké zranenia a čaká ich operácia. V prešovskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana prijali na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny jedného z posádky vrtuľníka.

TV JOJ

Podľa hovorkyne nemocnice Renáty Cenkovej má združené poranenia brucha, panvy a dolných končatín. Jeho zdravotný stav si vyžaduje urgentný operačný zákrok.

Ide o 36 ročného muža, ktorý je v kritickom stave. Ďalší zo zranených vojakov, 38 ročný muž, bol hospitalizovaný v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura. Hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová uviedla, že mu urobili základné vyšetrenia.

Potvrdil sa u neho ťažký úraz, ktorý nechcú špecifikovať bez jeho súhlasu a súhlasu rodiny. "Predbežne sa dá povedať, že je v stabilizovanom stave. Bol prevezený na Kliniku úrazovej chirurgie a v krátkom čase ho čaká operácia," uviedla.

Mimoriadna situácia

K tragédii sa na sociálnej sieti Facebook vyjadril aj prezident Andrej Kiska:

Minister obrany Martin Glváč okamžite prerušil dovolenku a smeruje na miesto nehody. "Dovoľte mi vyjadriť hlbokú sústrasť rodine profesionálneho vojaka, ktorý počas tejto mimoriadnej udalosti zomrel," vyhlásil.  

Svedkovia prehovorili o nešťastí:

Zo zahraničnej služobnej cesty sa na Slovensko vracia aj Náčelník Generálneho štábu ozbrojených síl Milan Maxim.

Udalosť bude vyšetrovať Úrad vojenského letectva ministerstva obrany.

V tomto roku už vo svete zaznamenali tri havárie vrtuľníkov typu Mi-17. Pozrite si analýzu z Novín o 17tej:

Najčítanejšie správy