Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Slovenskom raji zahynul aj záchranár, ktorý liezol v Tatrách s Jo Nesbom
Zdielať na
Krimi

V Slovenskom raji zahynul aj záchranár, ktorý liezol v Tatrách s Jo Nesbom

SLOVENSKÝ RAJ / V piatok podvečer sa zrútil v Kláštorskej rokline v Slovenskom raji záchranársky vrtuľník, pri nehode zahynuli všetci štyria členovia posádky, vrátane známeho záchranára a horského vodcu Dušana Leskovjanského.

V piatok podvečer požiadal český turista záchranárov Horskej záchrannej služby o pomoc pre 10-ročného chlapca, ktorý spadol v Prielome Hornádu. Počas pádu si privodil poranenia hlavy a dolnej končatiny. Záchranári HZS požiadali o spoluprácu posádku VZZS, ktorá zobrala na palubu vrtuľníka záchranára HZS a smerovali na miesto nehody, píše sa na stránke Horskej záchrannej služby.

Pri nalietavaní k postihnutému sa vrtuľník zrútil asi 50 metrov do rokliny. Štyria členovia posádky vrtuľníka pád neprežili. Na miesto okamžite smerovali príslušníci políce, hasiči, leteckého útvaru Ministerstva vnútra, Úradu vojenského letectva z Prešova, horskí záchranári a kolegovia z ATE spol. s.r.o., aby pomohli kolegom a zabezpečili miesto nehody.

Známy záchranár

"Horskí záchranári vyjadrujú najhlbšiu sústrasť rodinám, kolegom, kamarátom zosnulých záchranárov. Táto tragédia zasiahla srdcia mnohých z nás," píše Horská záchranná služba na svojom webe.

Na palube vrtuľníka zahynul aj horský záchranár Dušan Leskovjanský, ktorý pár hodín pred tragédiou zachraňoval turistu so zranenou nohou v Prielome Hornádu. Dušan sa stal v roku 2006 profesionálnym záchranárom a v roku 2011 aj jeho náčelníkom. V roku 2011 sa stal aj horským vodcom.

Jo Nesbo

Jo Nesbo je jeden z najobľúbenejších súčasných spisovateľov detektívok. Počas svojej nedávnej návštevy Slovenska, si nenechal ujsť príležitosť navštíviť Tatry. Je totiž vášnivý horolezec.

Jo Nesbo po príchode do Tatier zamieril na Machnátovo v Demänovskej doline a spolu s ním aj horský záchranár a vodca Dušan Leskovjanský. "Je to perfektný chlapík. Keď sme sem išli, tak si v aute zdriemol. Na to, že má 56 rokov a začal liezť len pred šiestimi rokmi, lezie perfektne," chválil Dušan Jo Nesba.

Takto zdolávali Dušan Leskovjanský a Jo Nesbo spoločne skaly v Tatrách. Pozrite si reportáž:

Záchranári spomínajú

Dušan bol oddaný svojmu povolaniu horského záchranára a horského vodcu. Kolega horský záchranár, npor. Dezider Hudák spomína na svojho kolegu a náčelníka takto:

"Len málo ľudí má taký vrúcny vzťah k prírode ako ho mal náš kolega a náčelník Dušan. Azda najviac to dokumentuje jeho snaha tráviť každú minútu svojho života v lone prírody v tom, že trvalé bývanie pre seba a svoju rodinu zabezpečil uprostred hôr Slovenského raja. Neustále nás viedol k bdelosti a ostražitosti pre prípad nutnosti záchrany ľudského zdravia a životov. Pritom nám bol sám príkladom, ochotný vždy a za každých okolností či už organizovať záchranné akcie alebo sám aktívne ľudí zachraňovať. Tento jeho odkaz si my, jeho najbližší kolegovia, ponesieme vo svojom vnútri do ďalšieho nášho života záchranárov v horách," spomína Dezider Hudák.

Operačný dôstojník krajského hasičského zboru v Košiciach Miroslav Betuš uviedol pre televíziu JOJ prvé oficiálne informácie ešte pred tým, ako bol známy počet obetí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy