Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Štyria hrdinovia, ktorí zomreli v Slovenskom raji pri zachraňovaní dieťaťa
Zdielať na
Krimi

Štyria hrdinovia, ktorí zomreli v Slovenskom raji pri zachraňovaní dieťaťa

SLOVENSKÝ RAJ / Pomáhali iným. Riskovali, aby zachránili ľudské životy a pritom prišli o tie svoje. Záchranári, ktorí zahynuli pri nešťastnom páde vrtuľníka v piatok v Slovenskom raji, denne spolupracovali so spravodajskými štábmi televízie JOJ. Takto ich poznali naši reportéri.

Podvrtnutý členok, pád do rokliny, či stratený turista. Neraz aj smrť. Toto bol každodenný zápas chlapov spod Tatier o ľudské životy. Často ich sprevádzali naše kamery. Reportéri sa za tie roky stali ich partnermi, kolegami, kamarátmi.

Na palube záchranárskeho vrtuľníka je pilot, lekár, operátor a v niektorých prípadoch sa k nim pridá aj horský záchranár. Letia k zranenému a tvoria jeden tím. Ich cieľom je nielen zachrániť, ale sa aj šťastne vrátiť späť. V piatok sa však zastavil v záchranárskom svete čas a došli slová. 

Posádka

Ľubomír Majerčák, skúsený pilot, ktorý pred rokmi prežil pád vrtuľníka, sa opäť postavil na nohy a vrátil späť, aby viedol záchranársky vrtuľník a pomáhal.

HZS

Operátor Martin Svitana vždy presne vedel, čo robiť, aby bezpečne zabezpečil pacienta aj lekára na navyják a tak sa dostali bezpečne preč.

HZS

Lekár Marek Rigda bol mediálne najznámejší letecký záchranár. Nielenže ošetroval a zachránil mnohé životy ale aj radil v reportážach televízie JOJ, ako sa zodpovedne správať v prírode.

HZS

Dušan Leskovjanský, náčelník Horskej záchrannej služby v Slovenskom raji. Na svojich ramenách zniesol mnohých zranených.

HZS

Všetci štyria muži mali za sebou mnoho záchranných akcií a zachránených ľudských životov. Boli to nielen skúsení záchranári, ale aj skvelí ľudia. Pacientov ošetrovali ale aj povzbudzovali a dávali im nádej na život. Ten svoj však v piatok stratili.

Záchranárom zvyknú ľudia hovoriť, že sú anjeli. Štyria z nich odišli v piatok 17. júla do neba. Pre zdrvených záchranárov sa na chvíľu zastavil svet. Rodinu ľudí, ktorí pomáhajú tým, čo sú v núdzi, opustili tí, s ktorými často bývali naviazaní na jednom lane. Pozrite si reportáž:

Takto si na záchranárov spomínajú reportéri televízie JOJ, ktorí s nimi denne spolupracovali:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy