Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pri Slovenskom raji sa zrútil záchranársky vrtuľník, posádka zahynula
Zdielať na

Pri Slovenskom raji sa zrútil záchranársky vrtuľník, posádka zahynula

SLOVENSKÝ RAJ / V piatok podvečer spadol pri Slovenskom raji záchranársky vrtuľník. Pri nešťastí zahynula celá štvorčlenná posádka vrtuľníka - 44-ročný pilot Ľubomír Majerčák z Popradu, 34-ročný záchranár Martin Svitana, 45-ročný lekár Marek Rigda a 37-ročný horský záchranár Dušan Leskovjanský. Vrtuľník práve vykonával záchrannú akciu po páde dieťaťa do rokliny.

Telá vyslobodili

Štyri obete piatkového leteckého nešťastia v rokline Slovenského raja dnes boli v dopoludňajších hodinách vyslobodené zo zničeného vrtuľníka. V spolupráci s hasičmi a horskou službou sa podarilo vytiahnuť telá obetí a následne boli transportované z miesta nehody. Na miesto dnes prišli aj vyšetrovatelia Leteckého a Dopravného úradu SR, ktorí vykonali obhliadku mesta tragédie.

"Pre všetkých záchranárov je to ťažké, pretože s týmito záchranármi, či už leteckými alebo horským záchranárom, boli v pravidelnom kontakte a na mnohých zásahoch spolupracovali," informoval dnes médiá hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík.

Príčina tragédie

Jeho slová potvrdil aj Jozef Janiga, riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS), ktorej 37-záchranár sa nachádzal vo vrtuľníku. Podľa riaditeľa išlo o veľmi dobrého a svedomitého pracovníka, rovnako aj excelentného lezca. "Nás všetkých, záchranárov, to mrzí, vnútorne to prežívame. Je nám ľúto aj rodín obetí, mnoho z chlapcov malo deti, ktoré sa teraz stali polosirotami," uviedol Janiga.

Piatkový pád záchranárskeho vrtuľníka v Slovenskom raji, pri ktorom zomreli všetci štyria členovia posádky, už vyšetruje polícia. V súvislosti s tragickou nehodou začali trestné stíhanie vo veci všeobecného ohrozenia. Ako agentúru SITA informoval košický policajný hovorca Alexander Szabó, s najväčšou pravdepodobnosťou sa vrtuľník zrútil po zachytení o elektrické vedenie.

Pri nešťastí zahynula celá štvorčlenná posádka vrtuľníka - 44-ročný pilot Ľubomír Majerčák z Popradu, 34-ročný záchranár Martin Svitana, 45-ročný lekár Marek Rigda a 37-ročný horský záchranár Dušan Leskovjanský. Vrtuľník práve vykonával záchrannú akciu po páde dieťaťa do rokliny.Škodu na vrtuľníku polícia vyčíslila na približne 2 000 000 eur.

Skúsená posádka

Podľa Zuzany Turočekovej zo spoločnosti AIR - TRANSPORT EUROPE (ATE), ktorej zrútený vrtuľník patrí, išlo o skúsenú posádku. Pilot vrtuľníka mal za sebou 24-ročnú kariéru a nalietal už vyše 1 800 letových hodín. Pre vrtuľníkovú záchrannú službu pracoval od roku 2009. Jeho kolega 34-ročný záchranár pracoval v spoločnosti 17 rokov. Najprv ako letecký mechanik, neskôr sa z neho stal záchranár.

Lekár leteckých záchranárov lietal v záchranárskom vrtuľníku 13 rokov. Spolu s nimi prišiel na palube o život aj 37-ročný záchranár Horskej záchrannej služby. "Počas svojej dlhoročnej praxe pomohli stovkám zranených, ktorí boli v núdzi a zachránili niekoľko desiatok životov. V piatok počas záchrannej akcie žiaľ vyhasli tie ich. Za ich obetavú prácu a plné nasadenie im patrí veľké uznanie a česť ich pamiatke," hovorí Turočeková.

Pomoc chlapcovi

Záchranársky vrtuľník sa zrútil v piatok 17. júla podvečer v Kláštorskej rokline v Slovenskom raji. Leteckí záchranári leteli na pomoc zranenému nemeckému chlapcovi. Na miesto však nedoleteli, vrtuľník sa pravdepodobne zachytil o drôty elektrického vedenia a zrútil sa z výšky približne 100 až 200 metrov. Na miesto dorazili záchranárske tímy, no svojim kolegom už pomôcť nedokázali.

Záchranárske práce museli v piatok v noci prerušiť, vrtuľník sa totiž zrútil v nedostupnom teréne a záchranári v tme nemohli pokračovať. Na mieste sú v sobotu od skorého rána záchranári i hasiči, ktorí majú telá posádky z havarovaného vrtuľníka vyslobodiť. Tragickú nehodu na mieste dokumentuje aj polícia. Roklina Prielom Hornádu v úseku Lavka pod Kláštorskou roklinou až po Hrdlo Hornádu je až do odvolania pre záchranárske práce

Nedostupný terén

Počas noci miesto strážila polícia a členovia horskej záchrannej služby, na mieste bola rozložená potrebná technika. Záchranárske práce boli v piatok večer prerušené, ide o nedostupný terén a záchranári v tme pokračovať nemohli. Ďalšie informácie v súvislosti s tragédiou zatiaľ nie sú známe.

"Vedenie spoločnosti Air – Transport Europe a jej zamestnanci vyjadrujú najhlbšiu sústrasť zasiahnutým rodinám a ich priateľom," uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti. Sústrasť obetiam vyjadril aj minister Čislák, ktorý dve z obetí osobne poznal. V rokoch 2004 až 2007 sám pôsobil ako lekár v spomínanej leteckej spoločnosti a do roku 2008 bol riaditeľom Záchrannej služby Košice.

Pozrite si reportáž z miesta tragédie v Slovenskom raji:

Najčítanejšie správy