Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pád lietadiel pri Červenom Kameni bol pre hasičov najťažším zásahom v živote
Zdielať na

Pád lietadiel pri Červenom Kameni bol pre hasičov najťažším zásahom v živote

ČERVENÝ KAMEŇ / Vo štvrtok došlo k tragédii nad obcou Červený Kameň (okres Ilava). Po zrážke dvoch lietadiel zahynulo sedem ľudí. Ako prví boli na mieste dobrovoľní hasiči. Okamžite začali hasiť a pomáhať otraseným parašutistom. Títo chlapi tiež navigovali všetky záchranné zložky. Dobrovoľní hasiči tvrdia, že na to, čo v lese videli, nezabudnú do konca života.

"Videl som lietadlá, ako sa naháňajú. Jedno vošlo pod druhé a došlo k nárazu. Išli do vývrtky," opisuje momenty pred tragédiou dobrovoľný hasič Jaroslav Mišun.

"Videli sme lietadlá, ako padajú k zemi. V tom chalani pribehli a spustili sirénu, ktorá zvoláva našich dobrovoľných hasičov," dodáva Ľuboš Prekop.

Utekali na pomoc

Muži vzali do rúk hasiace prístroje a utekali do ťažko prístupného terénu. Do desiatich minút boli pri prvom lietadle.

"Prišli sme na miesto prví. Nedalo sa veľmi pomôcť, bol tam obrovský požiar," opisuje situáciu Mišun.

SITA

"Bol tam s nami aj bývalý záchranár, ktorý videl, že telá sú v takom stave, že sa zachrániť nedajú. Nechali sme ich na tom mieste," dodáva Prekop.

Rozdelili si sa

Časť hasičov hasila trosky, ďalší pátrali po parašutistoch. "Videl som toho parašutistu, ktorému sa neotvoril padák. Vedel som, že je to fraktúra lebky. Hore som zbadal ďalších deviatich na zemi, utekal som k nim," spomína Mišun.

Dobrovoľní hasiči našli v priebehu pár minút aj druhé lietadlo. Okamžite tam poslali lekára. Po celý čas navigovali záchranné zložky.

SITA

"Mali sme tu desiatky profesionálnych hasičov, ale mravenčia práca bola na tých našich," hovorí starosta obce Jozef Bartoš.

Najťažší zásah v živote

Muži majú za sebou najťažší zásah v živote. Podľa ich slov naň do smrti nezabudnú. "Na to sa nedá zabudnúť. Máme školenia, ale na toto sa pripraviť nedá," dodáva Prekop.

SITA

Hasičom sa podarilo trosky lietadla dostať z lesa. Podrobia ich expertíznemu skúmaniu.

K troskám lietadiel dobehli ako prví dobrovoľní hasiči, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy