Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Z miesta leteckej tragédie zvážajú trosky, policajti vyšetrujú všeobecné ohrozenie
Zdielať na

Z miesta leteckej tragédie zvážajú trosky, policajti vyšetrujú všeobecné ohrozenie

ČERVENÝ KAMEŇ / Polícia začala v súvislosti so zrážkou dopravných lietadiel L-410 Turbolet pri obci Červený Kameň trestné stíhanie za prečin všeobecného ohrozenia. V dvoch strojoch bolo spolu 38 ľudí, prevažne parašutistov. Siedmi z nich nehodu neprežili.

Na hasičov čakala neľahká úloha. Dostať trosky havarovaných lietadiel z neprístupného terénu. Vrak jedného vytiahli na lúku už vo štvrtok večer. Ďalší stroj, v ktorom zahynuli štyria ľudia, sa pokúšajú dostať z lesa v piatok.

Odčerpali letecké palivo

Najskôr museli vyčerpať všetko palivo. Potom lietadlo postupne rozrežú na kúsky a za pomoci hasičského tanku stiahnu na cestu. Na všetko dohliadajú inšpektori z leteckého úradu, pretože jednotlivé časti sa budú zaisťovať a prevezú ich na expertízne skúmanie.

"Je to ťažký terén, ani lesný traktor, ani nič by nedokázalo dostať to dole," vysvetľuje veliteľ DHZ Jozef Hambálek.

Polícia medzičasom oznámila, že v lietadlách zahynuli siedmi muži vo veku od 36 do 45 rokov. Pochádzali z Nitry, Bratislavy, Ružomberka, Hlohovca, Martina a medzi nebohými je aj šéf aeroklubu Slávnica. Policajní vyšetrovatelia na objasňovaní príčin havárie spolupracujú s pracovníkmi Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru ministerstva dopravy.

Príčina neznáma

Do vyšetrovania príčin nehody budú prizvaní aj súdni znalci. Vyšetrovatelia aj dnes na mieste havárie za pomoci techniky zhromažďujú trosky lietadiel.

"Do prípadu budú pribratí aj súdni znalci. Policajný vyšetrovateľ začal trestné stíhanie," informuje hovorkyňa policajného zboru Elena Antalová.

Mimo dediny

Pre ľudí v dedine sú však piloti, ktorí zahynuli, hrdinami. Zabránili tomu, aby lietadlá spadli na domy. "Tie lietadlá sa zrazili rovno nad dedinou a piloti zvážili situáciu a chceli stroje nasmerovať mimo dedinu," hovorí starosta obce Jozef Bartoš.

Seba ani jeden z pilotov už zachrániť nedokázal.

Na mieste tragédie bol aj redaktor Pavol Čertík:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy