Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Parašutista zo spadnutého lietadla: Prežili sme vďaka pilotovi
Zdielať na

Parašutista zo spadnutého lietadla: Prežili sme vďaka pilotovi

ILAVA / Parašutista Roman Bakič sedel v jednom z dvoch lietadiel, ktoré sa vo štvrtok zrazili nad obcou Červený Kameň. Parašutisti plánovali cez víkend prekonať tri roky starý rekord, kedy absolvovali skupinový zoskok v počte 30 ľudí. Teraz ho chceli podniknúť v tridsiatich troch. V lietadlách bol okrem nich aj jeden kameraman a štyria piloti.

"Sedel som hneď pri pilotoch z druhej strany. Potom som počul nejaký výkrik, čo to robia. Potom bolo počuť ranu a už to išlo. Nevidel som, ako sa lietadlá priblížili, len som cítil prvý náraz, druhý náraz a už to všetko lietalo hore a dole," spomína na moment nehody Roman Baki.

Podľa jeho slov, chaos v lietadle nebol. Každý sa chcel zachrániť, preto robil každý všetko preto, aby sa z lietadla dostal. To isté robil aj Roman. Po náraze začali všetci z lietadla vyskakovať.

"Je to automatická reakcia. Ten, kto sedí pri dverách, okamžite musí otvoriť dvere. A keď sa to dá, tak sa skáče. My sme boli v komplikovanej situácii, pretože sme sa dostali do vývrtky a lietadlo sa roztočilo.Jeden  z pilotov tú situáciu zvládol a lietadlo stabilizoval. Vďaka tomu sme mohli bezpečne vyskočiť z lietadla,"
dodáva parašutista.

Ľudský faktor

Za tragédiou môže byť aj zlyhanie ľudského faktora. "Neviem. Nevidel som to. Nedokážem sa k tomu objektívne vyjadriť, nechcem nikomu ukrivdiť," hovorí parašutista. V lietadle boli podľa jeho slov len skúsení a perfektní piloti. "Na zoskok sa vyberajú len tí najlepší parašutisti. Boli to najlepšie parašutisti z celého Slovenska. Neviem si predstaviť, čo by sa stalo, keby sme sa kompletne zrútili," dodáva.

Okrem parašutistov a pilotovo sa zoskoku zúčastňuje aj mentor, ktorý zoskok koriguje. Ten má pod palcom to, kde sa parašutisti chytájú a aký tvar sa bude robiť pri zoskoku. Keďže všetci parašutisti boli skúsení, nácvik a samotná príprava bola kratšia ako zvyčajne. Každý si pamätal, kedy sa zapojí, kde sa chytá, aby si nepomýlil stranu, kam má ísť.

Núdzové situácie

"My sme pripravení aj na núdzové situácie, ale nikto nepočítal, že sa zrazia dve lietadlá. Ani vo sne by ma to nenapadlo a to už som skákal aj iné rekordy z troch lietadiel. Je to o tom, aká náhoda sa stane," hovorí Roman Bakič.

Skupinové zoskoky skáču parašutisti z výšky 4000 metrov a keď je treba, tak aj z väčšej. Záleží to na viacerých faktoroch. Ale štandardná výška je 4000 metrov nad zemou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy