Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chyba pilota, porucha či preťaženie. Toto sú možné príčiny zrážky lietadiel
Zdielať na

Chyba pilota, porucha či preťaženie. Toto sú možné príčiny zrážky lietadiel

ILAVA / Chyba pilota, porucha čí preťaženie? Čo spôsobilo leteckú tragédiu pri Ilave? Na tieto otázky sa snažia nájsť odpoveď priamo na mieste aj vyšetrovatelia leteckých nehôd.

Lietadlo L-410 turbolet je dopravný stroj. Na Slovensku sú tieto mašiny medzi parašutistami veľmi obľúbené. V oboch prípadoch išlo o lietadlá typu L410 Turbolet. Je to lietadlo českej výroby, ktoré sa používa už 40 rokov. Je schopné pristávať na malých a neupravených letiskách.

Je certifikovaný na let s presným priblížením. A často sa používa práve pri zoskokoch s padákom. Potvrdil nám to aj odborník z Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach, docent Ján Bálint. "Jeho obratnosť je veľmi dobrá. Je to pomerne výkonné lietadlo. U parašutistov je obľúbené, pretože sa dá ľahko nastúpať na hladinu na ktorej skáču," upresnil Ján Bálint.

Zrážka a pád

Štart bol podľa jedného z parašutistov, ktorý nehodu prežil, v poriadku. L-410 vystúpili do letovej hladiny zhruba 1 500 metrov. Vysoko nad zemou leteli tesne vedľa seba. V istom momente si mali parašutisti všimnúť, že lietadlá sa k sebe približujú.

"Neviem čo sa stalo. Ja som to zle videl. Počul som len taký výkrik, že čo robia. Zrazu rana, potom druhá a už všetci parašutisti skákali von, hlava nehlava," povedal Roman Bakič - parašutista, ktorý prežil.

Preťaženie lietadiel

Leteckí experti pripúšťajú, že jednou z príčin vzniku havárie mohlo byť aj preťaženie lietadiel. Preťažený stroj tak nemusel zvládnuť napríklad turbulencie, ktoré mohlo spôsobiť aj nepriaznivé počasie v oblasti. Ďalšou možnosťou je, že išlo o zlyhanie ľudského faktora a chybu pilota.

"Na našom lietadle sa odtrhla zadná časť, chvost a naše lietadlo padalo na plochu a druhé neviem," spomína parašutista.

Príčina tragédie

Jednou z možných príčin nehody mohla byť aj technická porucha. Podľa odborníka na leteckú dopravu sú ale tieto stroje bezproblémové.

"O technickú závadu zrejme nešlo, ako hlavnú príčinu. Bezprostrednou príčinou tam nejaké vyrušenie z koncentrácie pilotov, alebo niečo také," myslí si Peter Kandráč z Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach.

Presné príčiny pádu lietadiel budú známe po ukončení vyšetrovania. Dôležité budú výpovede preživších parašutistov.

Rozhodovali sekundy

Štvrtkovú tragédiu prežilo 31 parašutistov. S jedným z nich hovoril aj náš kolega Pavol Čertík. Z jedného z lietadiel, stihli vyskočiť všetci parašutisti. Medzi nimi bol aj inštruktor Peter Novák.

"Ja som bol tiež v havarovanom lietadle. Predtým ako prišlo k zrážke nikto nestihol vyskočiť. Pri zrážke dvoch lietadiel, ktoré leteli v určitej formácii, v obidvoch boli parašutisti, došlo k núdzovému opusteniu lietadla parašutistami," uviedol inštruktor parašutizmu Peter Novák.

Išlo doslova o sekundy, ktoré mali parašutisti na rozhodnutie. Aby sa zachránili, museli konať rýchlo. "Konkrétne ja som videl, že dochádza k zrážke, podarilo sa nám otvoriť dvere a opustiť lietadlo presne tak, ako sa to má robiť. Z nášho lietadla stihli povyskakovať všetci. Všetci naši absolventi sa zachovali správne," dodal Novák.

38 pasažierov

Piati zranení parašutisti, ktorí boli účastníkmi štvrtkovej zrážky dvoch lietadiel L-410 pri obci Červený Kameň, okres Ilava, utrpeli len povrchové zranenia. Štyroch ošetrili v trenčianskej nemocnici, jedného v dubnickej ambulancii a všetkých po ošetrení prepustili domov. Počas návštevy trenčianskej nemocnice o tom informoval minister zdravotníctva Viliam Čislák. Z charakteru ich zranení možno podľa ministra usudzovať, že k nim došlo ešte na palube lietadla.

Na palube oboch lietadiel bolo 38 osôb, sedem bolo po nehode na mieste tragédie mŕtvych. Podľa informácií ministra Čisláka nehodu neprežili dvaja piloti, dvaja technici a traja parašutisti, ktorí nestihli vyskočiť. Život si zachránilo 31 parašutistov, ktorí včas z lietadiel vyskočili. Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby dostalo hlásenie o udalosti o 9:23.

200 záchranárov

Na miesto boli vyslané dve ambulancie rýchlej lekárskej pomoci, dve ambulancie rýchlej zdravotnej pomoci a tri vrtuľníky. Ak by to bolo potrebné, k dispozícii boli aj ďalšie tri vrtuľníky. Minister Čislák vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým, za mimoriadne smutné označil to, že je to už tretie letecké nešťastie na Slovensku v priebehu relatívne krátkeho času.

Ako na mieste nehody uviedol minister vnútra Robert Kaliňák, v teréne je momentálne približne 200 hasičov, záchranárov a policajtov, ktorí zbierajú trosky lietadiel, aby bolo možné určiť presnú príčinu ich pádu. Dve dopravné lietadlá typu L-410 sa zrazili vo štvrtok ráno pri obci Červený Kameň v okrese Ilava. Lietadlá viezli parašutistov, ktorí nacvičovali hromadný zoskok na víkendový letecký deň. Jedno z lietadiel bolo údajne preťažené, preto vo vzduchu kleslo. Stroje sa zrazili vo výške približne 1500 metrov. Oblasť zrážky je momentálne uzavretá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy