Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Obrovský šok a slzy. V Boľkovciach smútia za kolegami parašutistami
Zdielať na

Obrovský šok a slzy. V Boľkovciach smútia za kolegami parašutistami

LUČENEC/DUBNICA NAD VÁHOM/ILAVA / Parašutisti z Boľkoviec (okr. Lučenec) prišli pri štvrtkovej zrážke športových lietadiel pri Červenom kameni o svojich kolegov i kamarátov. Smútok zavládol aj na domovskom letisku Slávnica. Postupne sa tam začali zhromažďovať zúfalí ľudia.

Letecká tragédia pri Červenom Kameni zasiahla aj členov leteckého športového centra v Boľkovciach.

"Pre ten slovenský parašutizmus a letectvo je to veľká katastrofa. Väčšinu z tých ľudí som poznal osobne. Mňa, ako človeka, to zasiahlo to tak, že proste prišli sme o niekoľkých priateľov, kamarátov, ktorí v slovenskom letectve niečo znamenali a určite to bude strata aj pre ten parašutizmus aj pre samotnú drob zónu, ktorá je v Dubnici, a má svoje meno," hovorí hlavný letový inšpektor Leteckého športového centra Boľkovce Marian Sľuk.

Najväčšia katastrofa

Na tomto letisku strávil prakticky celý život. Za sebou má stovky zoskokov, pôsobil aj ako tréner. Za posledných 40 rokov si ale nepamätá prípad, kedy by došlo k zlyhaniu lietadla s parašutistami na palube.

"Tisícky parašutistov sa tu vycvičili, státisícky zoskokov sa tu urobilo. Niekedy sme mali aj nejaké nehody, ale v podstate toto je veľká katastrofa, ktorá ešte v takom rozsahu na Slovensku nebola zaznamenaná," potvrdil.

Zachránili si život

Každý parašutista je pripravovaný aj na to, ako sa zachovať v kritických situáciách. Mnohí parašutisti si zachránili život tým, že stihli vyskočiť.

"Hovoria, že toto sa vraj stalo vo výške 800 alebo 1 kilometer, je to štandardná výška napríklad na presnosť pristátia, kedy sa padák bezpečne otvorí," hovorí.

Čo sa vo štvrtok stalo, povedať nevie. "Netreba predbiehať udalosti. Ťažko povedať, čo sa tam stalo. Či tam bola chyba pilota, či to boli poveternostné podmienky," povedal.

Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy