Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pri Červenom Kameni sa zrazili dve lietadlá, zahynulo sedem ľudí
Zdielať na

Pri Červenom Kameni sa zrazili dve lietadlá, zahynulo sedem ľudí

ILAVA / Pri Červenom Kameni v okrese Ilava sa zrazili dve lietadlá, v ktorých sedeli parašutisti. A to v ťažko dostupnom teréne. Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky. Nešťastie si vyžiadalo sedem obetí.

K nešťastiu došlo okolo pol desiatej predpoludním nad obcou Červený Kameň.

Dopravné stroje L-410

Jedno z lietadiel sa zrútilo do ťažko prístupnej oblasti sedla Chotuč. Druhý stroj spadol asi 2 kilometre od obce Červený Kameň. Išlo o malé dopravné stroje českej výroby L-410.

"Na linku 155 bola nahlásená udalosť o páde lietadiel. Na miesto boli vyslané štyri pozemné ambulancie a tri vrtuľníky," informoval hovorca záchranárov Andrej Hirjak.

Stroje sa zrazili vo výške približne 1500 metrov.

PHaZZ

7 mŕtvych

Na palube oboch lietadiel bolo 38 osôb, sedem z nich bolo na mieste mŕtvych. 

Medzi obeťami sú dvaja piloti, dvaja technici a traja parašutisti, ktorí nestihli vyskočiť. Ambulantné ošetrenie záchranári poskytli piatim ľuďom. Tí utrpeli len povrchové zranenia. 

Ostatní parašutisti vyviazli bez zranení. 

Pozrite si video z miesta, kde sa zrútilo jedno z lietadiel:

Preťažené lietadlo?

"Ihneď po ohlásení udalosti sa rozbehla štandardná činnosť v súvislosti so zistením stavu nešťastia, aby mohli byť vykonané záchranné práce, priorita je záchrana života a zdravia," povedal televízii JOJ policajný prezident Tibor Gašpar.

Parašutisti nacvičovali hromadný zoskok na víkendový letecký deň. Jedno z lietadiel bolo údajne preťažené, preto vo vzduchu kleslo.

TV JOJ

České stroje

Lietadlá L-410 Turbolet slúžia v letectve od roku 1970. Vek lietadiel, ktoré sa dnes zrazili pri obci Červený Kameň v okrese Ilava, nie je známy. Stroje československej, neskôr českej výroby, vyrába spoločnosť Let Kunovice.

Od začiatku výroby bolo vyprodukovaných viac ako 1100 kusov týchto strojov.

Svedkovia opísali tragický moment. Priamo na mieste je reportér Richard Bolješik. Pozrite sa:

Zisťujú príčinu

Oblasť zrážky je momentálne uzavretá.

Na miesto nešťastia dorazil aj minister vnútra Robert Kaliňák. Podľa jeho slov je v teréne asi 200 hasičov, záchranárov a policajtov, ktorí zbierajú trosky lietadiel, aby bolo možné určiť príčinu pádu.

Hasiči budú na mieste pracovať celú noc. Vraky lietadiel budú sústreďovať na jedno miesto. Najskôr ale musia vyslobodiť z vrakov telá tých, ktorí neprežili. Podľa dobrovoľných hasičov sú od seba vzdialené v lesnom poraste asi jeden kilometer.

SITA

Krehký život

Po tragédii vyjadrili úprimnú sústrasť pozostalým aj slovenské politické špičky.

"Každý deň umierajú ľudia, ale takéto tragédie nám pripomínajú, aký je život krehký," uviedol prezident Andrej Kiska na svojom facebookovom profile. Dodal, že keď sa po operácii bedrového kĺbu prebral z narkózy, neveril, že sa stalo ďalšie letecké nešťastie.

SITA

"Oceňujem profesionalitu a nasadenie všetkých zložiek, ktoré sa podieľajú na záchranárskych prácach," zdôraznil premiér Robert Fico.

Predseda Siete Radoslav Procházka dúfa, že Slovensko si toto leto vyčerpalo letecké nehody na dlhé desaťročia dopredu. "Myslím si tiež, že tragédia týchto rozmerov si žiada vyhlásenie jednodňového štátneho smútku. Život to nikomu nevráti, ale spoločná pieta je na mieste," povedal.

Strana SaS verí, že podobná strašná udalosť sa už nebude opakovať. "Je to v prvom rade nešťastie rodín siedmich obetí," uviedli liberáli.

SITA

Reportér Pavol Čertík opísal situáciu na mieste tragédie. Pozrite sa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy