Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Arcibiskup Zvolenský odslúžil omšu za obete leteckej tragédie
Zdielať na
Krimi

Arcibiskup Zvolenský odslúžil omšu za obete leteckej tragédie

BRATISLAVA / Predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský v piatok slúžil svätú omšu za obete štvrtkovej leteckej havárie. Dve dopravné lietadlá typu L-410 sa zrazili vo štvrtok pri obci Červený Kameň v okrese Ilava.

"Zarmútený správou o tragédii, ku ktorej došlo pri Červenom Kameni, chcem vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám a priateľom ľudí, ktorí prišli o život. Ďakujem tým, ktorí sa obetavo podieľajú na záchranárskych prácach. Zároveň sa modlím za všetkých, ktorých sa dotklo toto nešťastie,“ povedal arcibiskup Zvolenský.

Dve lietadlá

Dve dopravné lietadlá typu L-410 sa zrazili vo štvrtok pri obci Červený Kameň v okrese Ilava. Lietadlá viezli parašutistov, ktorí nacvičovali hromadný zoskok na víkendový letecký deň.

Jedno z lietadiel sa zrútilo do ťažko prístupnej oblasti sedla Chotuč. Druhý stroj spadol asi 2 kilometre od obce Červený Kameň. Išlo o malé dopravné stroje českej výroby L-410.

"Na linku 155 bola nahlásená udalosť o páde lietadiel. Na miesto boli vyslané štyri pozemné ambulancie a tri vrtuľníky," informoval hovorca záchranárov Andrej Hirjak.

Stroje sa zrazili vo výške približne 1 500 metrov.

Vyskočilo 31 parašutistov

Na palube oboch lietadiel bolo 38 osôb, sedem bolo po nehode na mieste tragédie mŕtvych. Život si zachránilo 31 parašutistov, ktorí stihli z lietadiel vyskočiť.

Po tragédii vyjadrili úprimnú sústrasť pozostalým aj slovenské politické špičky.

"Každý deň umierajú ľudia, ale takéto tragédie nám pripomínajú, aký je život krehký," uviedol prezident Andrej Kiska na svojom facebookovom profile. Dodal, že keď sa po operácii bedrového kĺbu prebral z narkózy, neveril, že sa stalo ďalšie letecké nešťastie.

Pozrite si reportáž o nehode parašutistov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy