Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Za mesiac zomrelo pri leteckých nešťastiach na Slovensku 12 ľudí
Zdielať na
Krimi

Za mesiac zomrelo pri leteckých nešťastiach na Slovensku 12 ľudí

BRATISLAVA / Tri letecké nešťastia za jediný mesiac. Pri tragédiách zahynulo spolu až 12 ľudí. Sú medzi nimi i záchranári, piloti, vojak a najnovšie aj parašutisti.

V polovici júla v Slovenskom raji havaroval vrtuľník leteckej záchrannej služby.

Pri nešťastí zahynula celá štvorčlenná posádka vrtuľníka - 44-ročný pilot Ľubomír Majerčák z Popradu, 34-ročný záchranár Martin Svitana, 45-ročný lekár Marek Rigda a 37-ročný horský záchranár Dušan Leskovjanský.

Smerovali zachrániť zraneného chlapca, no na miesto už nedoleteli. Vrtuľník sa zachytil o drôty elektrického vedenia a z výšky asi 100 metrov sa zrútil do rokliny.

Smrť druhého pilota

O pár dní neskôr, koncom júla, sa z oblohy zrútil ďalší vrtuľník. Vojenský stroj typu Mi-17 vzlietol zo základne v Prešove. Krátko na to s ním stratili spojenie. Pri nacvičovaní pristátia v neznámom teréne sa stroj zrútil na lúku za dedinou a zhorel do tla.

Z trojčlennej posádky nehodu neprežil druhý pilot. Bol ním 40-ročný kapitán Richard Sépi. Pod nehodu sa pravdepodobne podpísala technická porucha starého vrtuľníka. 

A tragédia, ktorá sa stala vo štvrtok. Pri Červenom Kameni v okrese Ilava sa zrazili dve lietadlá, v ktorých sedeli parašutisti. Nešťastie si vyžiadalo sedem obetí.

Jeden mesiac

Všetky tieto letecké tragédie, ktoré sa stali v priebehu iba jedného mesiaca vyšetruje letecký a námorný útvar ministerstva dopravy. Úrady zvyčajne po takýchto nehodách vyhodnocujú aj bezpečnostné pravidlá. Najskôr však musia ukončiť vyšetrovanie.

"Vzhľadom na rozdielnu povahu a rozdielne stroje, ktoré boli účastné na týchto nešťastiach, je zatiaľ predčasné hovoriť o uvažovaní nad nejakými mimoriadnymi alebo novými opatreniami, čo sa týka letovej prevádzky. Bude si treba počkať na výsledky vyšetrovania," povedal Peter Zeman z ministerstva dopravy.

Zákon veľkých čísel

Ak by štatistické ukazovatele hovorili napríklad, že v priemere každý rok  spadne na Slovensku lietadlo, vôbec to nemusí znamenať, že každý rok padne. Letecké havárie sa totiž riadia zvyčajne takzvaným zákonom veľkých čísel.

"Znamená to, že keď je 10 rokov nič, tak potom sa môže vo veľmi krátkom čase vyvŕbiť toho viac," vysvetľuje Peter Kandráč z Leteckej fakulty TU v Košiciach.

Aj to je však iba krutá náhoda. Takéto tragédie sa stávajú iba výnimočne. Aj keď toto leto pri nich u nás zomrelo 12 ľudí, tak napríklad pri dopravných nehodách za rovnaké obdobie prišlo o život až 24 osôb.

Bilanciu zostavil redaktor Pavol Janič, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy