Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Rusko vystavuje najsilnejšiu zbraň: Cár bomba je jeho pýchou
Zdielať na

Rusko vystavuje najsilnejšiu zbraň: Cár bomba je jeho pýchou

MOSKVA / Rusko ďalej ukazuje svoju silu. Po veľkolepých vojenských prehliadkach a zvýšenej aktivite svojich námorných a leteckých síl nad Európou prichádza Moskva s ďalším krokom, ktorý má svetu ukázať jeho moc a silu. Neďaleko Kremľa vystavuje repliku najväčšej a najsilnejšej bomby, akú ľudstvo vyrobilo.

Takzvanú Cár bombu priviezol na Manéžne námestie v Moskve špeciálny ťahač z mesta Sarov. Práve tu sa nachádza centrum ruského vojenského nukleárneho výskumu, ktoré jej dodnes uzavretou zónou.

Cár bomba na námestí je replikou vodíkovej bomby, ktorú Sovietsky zväz 30. októbra 1961 odpálil nad jadrovou strelnicou v zátoke Miťjušicha na ostrove Nová Zem severne od Ruska. Bombu zhodili z výšky 10 000 metrov a jej pád bol zbrzdený padákom, aby malo lietadlo dostatok času opustiť miesto výbuchu. Explózia sa uskutočnila približne vo výške 4 500 metrov.

Trikrát okolo Zeme

Ohňová guľa, ktorá sa dotkla zemského povrchu, mala polomer 4,6 kilometra. Oblasť totálnej deštrukcie siahala do vzdialenosti 25 kilometrov. Jej sila bola porovnateľná s tritisícnásobkom sily bomby, ktorá zničila Hirošimu.

Atómový hríb dosiahol výšku 64 kilometrov a seizmická vlna vyvolaná explóziou obehla zemeguľu trikrát.

Jediná takáto nálož by bola schopná zničiť takmer celú krajinu veľkosti Poľska alebo Slovenska a Maďarska.

Cár bomba je vystavená v rámci výstavy o úspechoch ruského atómového programu za posledných 70 rokov.

Rusko podpísalo s Francúzskom dohodu o dodaní vrtuľníkových lodí triedy Mistral ešte v roku 2011. Prvú loď mali Francúzi dodať ešte vlani v novembri, ale pre udalosti na Ukrajine sa tak nestalo. Nakoniec sa Francúzsko s Ruskom vyrovnalo, zaplatilo odškodné, pozrite si priložené video:

Súvisiace články