Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rusko si opäť nárokuje časť Arktídy, poslalo žiadosť OSN
Zdielať na

Rusko si opäť nárokuje časť Arktídy, poslalo žiadosť OSN

MOSKVA / Rusko odovzdalo Organizácii Spojených národov žiadosť, v ktorej si nárokuje na časť Arktídy. Tá je bohatá na nerasty. Rusko dúfa, že príslušná komisia OSN jeho nárok na 1,2 milióna kilometrov štvorcových začne posudzovať ešte tento rok.

Moskva tvrdí, že Lomonosovov chrbát tiahnúci sa pod hladinou Severného ľadového oceánu od kontinentu smerom k pólu, je predĺžením ruského kontinentálneho šelfu, a že teda má právo na jeho ekonomické využívanie.

Ropa a zemný plyn

Nerastné bohatstvo Arktídy, kde sa podľa agentúry AP môže skrývať až štvrtina doposiaľ neobjavených svetových zásob ropy a zemného plynu, chce skúmať aj Kanada, Spojené štáty, Nórsko a Dánsko. Rivalita medzi týmito krajinami ešte stúpla po tom, čo sa vplyvom topenia polárneho ľadu stáva Arktída prístupnejšou.

Súčasná ruská žiadosť sa opiera o výsledky niekoľkých expertíz, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

SITA

Ministerstvo uviedlo, že znovu predložená žiadosť obsahuje nové argumenty. "Počas rokov výskumu na Arktíde sme získali dostatok vedeckých údajov, ktoré sme zahrnuli do našej požiadavky," uviedlo ministerstvo.

Environmentálne riziká

Nárok Moskvy sa nepáči Greenpeacu. Varuje pred environmentálnymi rizikami, píše americký Time.

"Topenie arktického ľadu odhaľuje nové a zraniteľné more. Ak nebudeme konať spoločne, bude táto oblasť už čoskoro posiata ropnými vrtmi a rybárskymi flotilami," skonštatovala organizácia Greenpeace vo svojom stanovisku.

Vyzvala tiež štáty, aby spolupracovali a ochránili oblasť okolo Severného pólu.

Ruská vlajka

Rusko prvýkrát požiadalo OSN o časť Arktídy ešte v roku 2002. Pre nedostatok dôkazov mu Organizácia žiadosť vrátila. Ako demonštráciu svojich nárokov vyslala Moskva v roku 2007 k Severnému pólu expedíciu, ktorá na morské dno umiestnila kovovú schránku s ruskou vlajkou.

Z mapy mizne Grónsko, ľadovec sa topí príliš rýchlo, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy