Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Polárne medvede vyhynú, zabije ich teplo a nedostatok potravy
Zdielať na

Polárne medvede vyhynú, zabije ich teplo a nedostatok potravy

JUNEAU / Teplejšie letá v Arktíde majú neblahý vplyv na polárne medvede. Zvieratá sa nedokážu vyrovnať so stratou potravy zapríčinenou práve počasím. Riešením by bola "chodiaca hibernácia".

Vedci dúfali, že keď polárne medvede prídu o svoju potravu, spomalia svoj metabolizmus v takzvanej "chodiacej hibernácii". Nová štúdia ale ukázala, že zvieratá, keď nemajú potravu, jednoducho hladujú. Autori výskumu tvrdia, že výhliadky na prežitie ľadových medveďov v teplejšom svete sú pochmúrne, píše britský denník BBC.

Ľadové medvede sú v Spojených štátoch od roku 2008 ohrozeným druhom. Už vtedy minister vnútra poznamenal, že dramatický pokles morského ľadu bol najväčšou hrozbou, ktorej zvieratá čelili.

Tulenie mäso

Ľadové medvede sa živia najmä tulením mäsom, ktoré lovia na morskom ľade. Zvýšené roztápanie ľadovcov v lete znižuje počet tuleňov. Medvede sa preto snažia nájsť si náhradnú potravu.

Niektorí odborníci predpokladali, že ľadové medvede by sa so zníženým príjmom kalórii vysporiadali, keby znížili aktivitu a prešli do takzvanej "chodiacej hibernácie". Podobne zvláda veľa druhov medveďov zimné obdobie.

Nespomalia, ale hladujú

Závery štúdie ale ukazujú, že zvieratá v lete nespomalia. Ak majú málo potravy, hladujú.

"Ich metabolizmus je veľmi podobný metabolizmu cicavca s obmedzeným  prísunom potravy. Podobá sa mu viac, ako hibernovanému medveďovi," povedal John Whiteman z University of Wyoming.

SITA

"Ak by sme vy alebo ja mali obmedzenú stravu, po týždňoch hladovania budeme na tom rovnako, ako tie medvede," dodal.

Plávanie v ľadovej vode

Hoci sa medvede nevedia prispôsobiť zmenám v stravovaní, vedia sa vyrovnať s plávaním v studenej vode.

"Majú schopnosť umožniť vonkajšej časti tela ochladiť sa, čím si chránia vnútri tela životne dôležité orgány. Toto sme nečakali, bolo to prekvapujúce zistenie," prezradil Whiteman.

Ľadový medveď zaútočil na českých turistov. Prežili všetci, okrem zvieraťa, pozrite si reportáž:

Súvisiace články