Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ľadový medveď zaútočil na českých turistov. Prežili všetci, okrem medveďa
Zdielať na

Ľadový medveď zaútočil na českých turistov. Prežili všetci, okrem medveďa

OSLO / Na skupinu šiestich turistov zaútočil na nórskych Špicbergách ľadový medveď. Jedného z nich podľa dostupných informácií zranil. Podľa agentúry AFP, ktorá citovala tamojšiu políciu, išlo o Čechov.

Turista bol podľa policajnej inšpektorky Sidsel Svarstad súčasťou skupiny českých turistov, ktoré sa vydali na peší a lyžiarsky výlet asi 30 kilometrov od najväčšieho mesta arktického súostrovia Longyearbyenu.

Medveďa zastrelili

Medveď na nich zaútočil pri usadlosti Fredheim. "Jedna osoba je zranená. Vyzdvihla ju helikoptéra a transportovala do nemocnice v Longyearbyenu," povedal denníku Svalbardposten policajný inšpektor Vidar Arnesen. Zranenia nie sú vážne, medveďa zastrelili.

V týchto dňoch sa na Špicbergách nachádza veľa turistov, ktorí sa prišli pozrieť na piatkové zatmenie Slnka.

Nebezpečenstvo

Nórske úrady pred niekoľkými dňami varovali, aby ďalší ľudia na ostrov necestovali. Kvôli plným hotelom, mrazu alebo nebezpečenstvu, ktoré ľadové medvede predstavujú.

V roku 2011 zabil ľadový medveď na súostroví Špicbergy britského turistu a štyroch ďalších zranil. Ľudia na tomto severonórskom súostroví ročne zabijú v priemere troch ľadových medveďov. Podľa miestneho nariadenia by mali byť všetci turisti, ktorí opustia obývané časti, sprevádzaní ozbrojeným sprievodcom.

Medveď zaútočil na turistov, jedného zranil. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy