Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pozor na piatkové zatmenie Slnka, môže nastať výpadok
Zdielať na

Pozor na piatkové zatmenie Slnka, môže nastať výpadok

BRATISLAVA / Piatkové zatmenie slnka budeme môcť na Slovensku pozorovať predpoludním. Divadlo na oblohe začne o 9:40 a skončí tesne po dvanástej. V maximálnej fáze Mesiac zakryje Slnko na 60 percent. Tento úkaz môže podľa odborníkov spôsobiť rôzne komplikácie. Napríklad aj výpadok telekomunikačných sietí.

Zatmenie Slnka môže ľuďom spôsobiť problémy. Mnohí sa môžu cítiť zvláštne a nepríjemne. "Luna ako naše podvedomie zakryje slnko ako naše vedomie," hovorí astrologička Alena Nemčeková.

Podľa strologičky sa treba na chvíľu zastaviť a takpovediac vypnúť hlavu, nazrieť do svojho vnútra do svojich pocitov. "Podvedomie má čas nám povedať, áno toto rob, áno toto nerob," dodáva astrologička.

Znamenie od Boha

Podľa odborníkov môže zatmenie Slnka v mnohých vyvolať pocity a neistotu a strach. V minulosti ľudia zatmenie Slnka vnímali ako osudové znamenie od Boha. Zmienky o ňom sa zachovali už z čias starovekého Egypta. "Zatmenie Slnka sa v starovekom Egypte vnímalo, že obloha pohltila Slnko," uviedol Dušan Magdolen z Ústavu orientalistiky Slovenskej akadémie vied.

Egypťania tento fyzikálny jav vedeli predpovedať a využívalo ho na posilnenie moci faraóna. "Ak nevyhoviete faraónovi, slnko zmizne z oblohy," dodáva Magdolen.

Vykoľajené zvieratá

Zatmenie slnka môže vykoľajiť aj zvieratá. "Reagujú na to, akoby prichádzala noc a chystajú sa na spánok. Naopak, nočné zvieratá vychádzajú von," tvrdí Róbert Kondrk zo ZOO v Bratislave.

Pozrite si reportáž Petry Diškovej:

Súvisiace články