Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Globálne otepľovanie spôsobujú ľudia, zhodli sa vedci
Zdielať na
Zahraničie

Globálne otepľovanie spôsobujú ľudia, zhodli sa vedci

STOCKHOLM / Vo svete pretrváva globálne otepľovanie, Arktída sa roztápa, menia sa atmosferické systémy a oceány sa otepľujú. Do konca tohto storočia má morská hladina stúpnuť takmer o meter. Všetky tieto desivé správy iba potvrdila vedecká konferencia OSN. A tiež to, že sa nemáme na koho vyhovárať. Vo väčšine prípadov si za všetko môžeme sami.

Človek sa na tom podieľa z 95-tich %

"Vplyv človeka na klimatický systém je jednoznačný," povedal člen IPCC Thomas Stocker. Správa vedcov o zmene klímy hovorí až o 95 percentnom podiele človeka na klimatických zmenách. Počet vedeckých dôkazov o tom, že činnosť ľudí mení klímu celej planéty, neustále narastá. Organizácia patriaca pod OSN zverejnila výsledky na konferencii v Štokholme. 

"Od roku 1950 sme zaznamenali prekvapivé zmeny. Atmosféra a oceány sa otepľujú, množstvo ľadu snehu sa zmenšuje, hladina mora narastá, koncentrácia skleníkových plynov tiež. Myslím si, že je to len stručné zhrnutie toho, ako meníme klímu našej planéty," hovorí člen IPCC Rajendra Pachauri.

Netrvalo dlho od oznámenia výsledkov konferencie a v uliciach švédskej metropoly sa zišli demonštranti. Svojím protestom žiadajú svetových vodcov, aby zabránili skaze životného prostredia.

Planéta potrebuje pomoc

"Máme veľké obavy, pretože médiá nám podsúvajú pochybnosti o klimatických zmenách, ale dnešná vedecká správa potvrdzuje, že zmena klímy je zásluhou človeka a ak hneď nezasiahneme, hrozí nám katastrofa," povedal organizátor protestu Luis Morago.

Podľa tých najhorších scenárov sa ani Slovensko nevyhne zmenám. Priemerná teplota na našom území môže stúpnuť až o 7 stupňov. Pršať má len málo, ale za to intenzívne, čoho následkom budú ničivé povodne. Ako bude skutočne vyzerať naša krajina a celá naša planéta, je v moci každého z nás.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA/ilustračná

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy