Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Jeseň nás ešte prekvapí, vystríhajú meteorológovia
Zdielať na

Jeseň nás ešte prekvapí, vystríhajú meteorológovia

BRATISLAVA / Po extrémnom lete prišiel až príliš studený september. Zrejme by mnohí ocenili na oblohe viac slnka. Október by podľa dlhodobých prognóz prekvapiť veľmi nemal, ale zato november by až taký studený a sychravý byť nemal. I keď, sú to vraj len prognózy...

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Najlepšie počasie vychádza na november

Hoci podľa meteorologičky Miriam Jarošovej to vyzerá tak, že v našom priestore by mal byť september teplotne podnormálny, zrážkovo bude zrejme slabo nadnormálny. "Na severozápade Slovenska to aj tak vyzerá. Žilina už má splnený septembrový úhrn zrážok," hovorí meteorologička Miriam Jarošová. 

Oktobér podľa nej vychádza ako teplotne normálny, čo znamená, že by sme mali mať postupný pokles maximálnej dennej teploty na hodnotu do 20 stupňov Celzia.

Najlepšie počasie však vychádza na november, keby by sme mali byť slabo teplotne a zrážkovo nadpriemerný. A to nás pritom nemeckí a americkí meteorológovia vystríhali pred extrémnou zimou. Prvá vlna chladného počasia mala prísť práve v novembri. Tá ďalšia vo februári. VIAC TU.

Aj preto meteorologička Jarošová prízvukuje, že všetko sú to len a len prognózy. Tie dlhodobé vraj vychádzajú z veľkopriestorovej cirkulácie a tak sa dá len veľmi ťažko odhadnúť, aké bude počasie v danej dobe práve na našom území.

Očakávame studený, ale slnečný víkend

Čo však predpovedať môžeme, je počasie na tento víkend. Už v piatok k nám bude od severozápadu zasahovať vyšší tlak vzduchu. To znamená, že bude slnečnejšie, bez zrážok, ale chladnejšie. Natekajúci studený vzduch, ktorý sa k nám dostáva po prechode štvrtkového zvlneného frontálneho rozhrania, sa v plnej svojej kráse prejaví na nočných, ale aj denných teplotách.

Počas víkendových dní bude teplota v noci klesať na 6 až 0 stupňov Celzia. Na severe, v dolinách a kotlinách to bude 0 do -4 stupňov Celzia. V nížinách Slovenska sa dajú ojedinele očakávať prízemné mrazy.

Cez deň, či v sobotu alebo v nedeľu, očakávame síce peknú slnečnú oblohu, ale nenechajme sa pomýliť pohľadom z tepla domova. Teplomer nám ukáže od 9 stupňov Celzia na severe po maximálne 18 stupňov Celzia na juhu. Takúto teplotu môžeme očakávať napríklad v Dudinciach, v Lučenci, v Poltári, ale aj v kotlinách, ktoré sa počas dňa príjemne vyhrejú, ako napr. Zvolen, či Prievidza.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy