Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na babie leto zabudnite. Bude fúkať a liať ako z krhly
Zdielať na

Na babie leto zabudnite. Bude fúkať a liať ako z krhly

BRATISLAVA / Slovensko sa do konca septembra nemôže tešiť na typické babie leto. Za to sa v meteorologickej terminológii považuje obdobie suchého, málo veterného, slnečného a cez deň teplého počasia, ktoré sa vyskytuje v Európe obyčajne v septembri alebo októbri.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Noci v tomto období bývajú pomerne chladné, tvoria sa v nich radiačné hmly, ktoré so skracujúcim sa dňom počas jesenného obdobia zotrvávajú dlhšiu časť dňa.

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) budú tento mesiac iba náznaky babieho leta, aj to len v niektorých častiach SR.

Južné oblasti by mohli mať tri až päť dní ustálené slnečné a teplé jesenné počasie bez zrážok, s rannými hmlami, chladnými nocami a dennými teplotami nad úroveň dlhodobého normálu. Vo všeobecnosti však, v rámci celého Slovenska, nepôjde o typické babie leto.

Najteplejšie dni budú od 25. do 29. 9.

Hydrometeorológovia predpovedajú do 30. septembra premenlivé počasie. Má byť prevažne polooblačno až oblačno s možnosťou prehánok alebo občasného dažďa, ktoré budú v určitých dňoch sústredené najmä do severnej polovice Slovenska.

Zrána sa vyskytnú hmly. Noci budú počas celého obdobia na celom území chladné, najnižšia teplota nadránom dosiahne od 12 do 4 stupňov Celzia. Denná teplota bude na severe vystupovať na 11 až 18 stupňov Celzia, na ostatnom území prevažne na 15 až 25 stupňov Celzia. Najteplejšie dni sa očakávajú 25. až 29. septembra.

Dajte si pozor na silný vietor!

Niektoré časti severného a stredného Slovenska sa v pondelok 23. septembra musia pripraviť na silný nárazový vietor. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre okresy Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno výstrahu 2. stupňa pred vetrom. Tá platí od pondelka 6. hodiny do utorka 24. septembra do 14. hodiny.

V daných okresoch sa na horách očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 25 až 32 m/s.

Pre okresy Námestovo, Tvrdošín, Žilina, Dolný Kubín, Martin, Turčianske Teplice a pre západné Slovensko platí výstraha 1. stupňa. V daných častiach Slovenska by mal miestami vietor krátkodobo dosiahnuť rýchlosť 17 až 22 m/s.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy