Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ľadovec v Arktíde sa roztápa, dosiahol historické minimum
Zdielať na

Ľadovec v Arktíde sa roztápa, dosiahol historické minimum

WASHINGTON / Množstvo morského ľadu v Arktíde bolo počas tohtoročnej zimy najnižšie od začiatku merania v roku 1979. Podľa správy amerického Národného strediska dát o snehu a ľade (NSIDC) v oblasti okolo Severného pólu zamrzla plocha 14,5 milióna kilometrov štvorcových, čo je o zhruba 1,1 milióna kilometrov štvorcových menej, ako bol priemer v období rokov 1981 až 2010.

Vedci pokrytie vodnej plochy ľadom v oblasti Arktídy merajú pomocou satelitných snímkov a porovnávajú údaje z obdobia, kedy je ľadová plocha počas zimy na maximálnej úrovni.

Tento rok bolo morského ľadu najviac 25. februára a s prichádzajúcou jarou ho rýchlo ubúda. Najväčšia nameraná rozloha ľadovcov bola najnižšia za posledných viac ako 35 rokov a prepísala doterajší rekord z roku 2011, kedy bolo ľadu o 130 tisíc kilometrov štvorcových viac.

Fauna a flóra

Podľa expertov to spôsobilo najmä neobvykle teplé februárové počasie v niektorých častiach Ruska a Aljašky.

"Postupné miznutie ľadovcov hlboko ovplyvňuje ľudí, rastliny a zvieratá v polárnych oblastiach, ale pre zdvíhanie hladiny oceánov aj inde na svete," komentoval nové údaje na serveri BBC News britský klimatológ Bob Ward.

Okrem úrovne maximálneho zaľadnenia sledujú odborníci aj to, koľko ľadu je v Arktíde počas najteplejšieho letného obdobia. Ľadovce majú najmenšiu rozlohu spravidla v septembri, kedy ich rozloha v posledných rokoch dosahuje niečo mále cez štyri milióny kilometrov štvorcových.

Podľa údajov Medzivládneho panelu pre zmenu klímy (IPCC) ľadu na planéte od roku 1979 ubúda v priemere o 3,8 percenta za jedno desaťročie. To by mohlo znamenať, že v Arktíde v druhej polovici tohto storočia počas leta už vôbec žiaden ľad nebude.

Z mapy mizne Grónsko, ľadovec sa topí príliš rýchlo, pozrite si reportáž:

Súvisiace články