Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
ZOZNAM. Títo slovenskí vojaci zahynuli v zahraničných misiách
Zdielať na

ZOZNAM. Títo slovenskí vojaci zahynuli v zahraničných misiách

BRATISLAVA / Od vzniku samostatnej Slovenskej republiky zomrelo v zahraničných misiách alebo počas dopravy na ne 57 Slovákov. Posledná smutná správa prišla z Afganistanu, kde pri bombovom útoku na konvoj, prišli o život aj dvaja slovenskí vojaci.

22. apríla 1993

Rotmajster Igor Rigo, ktorý pôsobil v misii UNPROFOR na území bývalej Juhoslávie, zahynul pri delostreleckej prestrelke medzi Srbmi a Chorvátmi.

27. októbra 1994

Čatár Vladimír Grman, ktorý pôsobil v misii UNPROFOR na území bývalej Juhoslávie, podľahol ťažkým zraneniam, ktoré utrpel po zlyhaní hydrauliky zdvíhacieho zariadenia používaného pri inštalácii anténnych spojovacích systémov.

31. mája 1996

Nadporučík Dušan Chrašč, ktorý pôsobil v prechodnej misii OSN pre Východné Slavónsko (UNTAES), zomrel po prekonanom zápale okostice.

19. júla 2001

Člen pozorovateľskej misie Európskej únie (EUMM) na území bývalej Juhoslávie pplk. Ľubomír Orsag tragicky zahynul v Macedónsku. Vozidlo, ktorým išiel spolu s nórskym pozorovateľom Bjartenom Gundersenom a albánskym tlmočníkom Valonom Sadikom plniť pozorovateľské úlohy zo Skopje do priestoru západne od mesta Negotino, nabehlo na protitankovú mínu. Explózia vymrštila auto do stometrovej rokliny.

11. februára 2002

V Eritrei prišiel o život pri autonehode desiatnik Vladimír Kollár, vodič auta, ktorý pôsobil v slovenskej ženijnej jednotke mierovej misie OSN.

15. mája 2002

Pri plnení služobných povinností na odlúčenom postavení Sekirača v rámci Česko-slovenského práporu v Kosove tragicky zahynul 28-ročný čatár Miroslav Hajdúch. Nehoda sa stala pri plnení operačnej úlohy. Posádku bojového vozidla pechoty vyslali, aby skontrolovala civilné motorové vozidlo, ktoré prekročilo provinciálnu hranicu zo Srbska do Kosova. Pri otáčaní vozidla čatár Hajdúch navádzal vodiča tak, že mu zmizol z dohľadu. Vodič zastavil až na volanie ďalších vojakov. Čatár Hajdúch, ktorého vozidlo zachytilo, utrpel vážne poranenia ľavej ruky a hlavy.

8. júna 2004

Pri plnení služobných povinností zahynuli v Iraku traja slovenskí vojaci, rotný Peter Dinga, čatár Vladimír Simonides a čatár Miroslav Frkáň. Asi 150 kilometrov od tábora al-Hilla pri meste As Suwayrah vybuchlo poľské vozidlo naložené muníciou, ktorá bola určená na likvidáciu. Slovenskí vojaci pracovali v blízkosti. Pri výbuchu zahynuli aj dvaja Poliaci a jeden Lotyš.

8. júna 2004

Príslušník mierových síl UNFICYP rotný Miroslav Hruška zahynul na Cypre. Pri vystupovaní z vrtuľníka prešiel k jeho zadnej časti, kde ho zachytil rotor. Ťažkým zraneniam podľahol v cyperskej nemocnici.

19. januára 2006

Vojenské lietadlo AN-24 so 43 ľuďmi na palube, predovšetkým členmi slovenského kontingentu KFOR, ktoré odštartovalo z letiska v kosovskej Prištine, havarovalo na severovýchode Maďarska pri obci Hejce po náraze do kopca Borsó, len päť kilometrov od slovenských hraníc.

Pri leteckom nešťastí zomrela posádka, členovia metodickej pomoci a vojaci vracajúci sa z misie - dovedna 41 slovenských vojakov a jeden civilný zamestnanec rezortu obrany. Väčšina vojakov, ktorá pri tragédii zahynula, bola z trebišovského mechanizovaného práporu. Pád lietadla prežil iba jeden vojak, nadporučík Martin Farkaš.

11. novembra 2006

Rotný Rastislav Neplech tragicky zahynul pri výbuchu nástražného systému v irackom meste Al Kut. Výbuch zabil aj príslušníka poľskej armády.

5. októbra 2008

Pre slovenského vojaka Alexandra Šimkoviča, ktorý zomrel na Cypre, sa stala osudná jeho záľuba v športovom potápaní. Slobodník sa bol v čase osobného voľna potápať. Pri vynáraní ho zasiahol čln miestnej polície, zomrel po prevoze do nemocnice. Pôsobil v misii UNFICYP.

9. júla 2013

Na slovenskú jednotku zaútočil zo strážnej veže letiska v Kandaháre terorista, ktorý bol príslušníkom afganskej armády. O život prišiel 35-ročný čatár Daniel Kavuliak. Je prvou slovenskou obeťou v operácii ISAF v Afganistane, ďalší dvaja vojaci sa zranili ťažko a štyria ľahko. Slovenská jednotka pri letisku cvičila príslušníkov afganských ozbrojených síl.

27. decembra 2013

Pri samovražednom útoku na vojenský konvoj v Afganistane prišli o život dvaja príslušníci Ozbrojených síl SR a americký vojak. Tragická udalosť sa stala mimo vojenskej základne spojeneckých síl pri Kábule, pri bežnom konvoji vojenských vozidiel. Civilné vozidlo explodovalo vo chvíli, keď sa v jeho blízkosti presúval vojenský konvoj. Viac TU.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy