Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pri bombovom útoku v Kábule zahynuli slovenskí vojaci
Zdielať na

Pri bombovom útoku v Kábule zahynuli slovenskí vojaci

KÁBUL / Pri bombovom útoku na konvoj v Afganistane prišli o život dvaja príslušníci Ozbrojených síl SR a jeden americký vojak. Ako informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková, vojaci pôsobili v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline.

Zranili sa aj šiesti civilisti

O tejto tragickej udalosti už boli informovaní pozostalí. Ostatní príslušníci slovenského kontingentu v Afganistane sú v poriadku. Slovenská strana prevezie telá zosnulých vojakov domov na Slovensko.

Tragická udalosť sa stala mimo vojenskej základne spojeneckých síl pri Kábule pri bežnom konvoji vojenských vozidiel. Podľa doteraz známych informácií explodovalo civilné vozidlo vo chvíli, keď sa v jeho blízkosti presúval vojenský konvoj. Útok si okrem obetí na životoch vyžiadal aj šiestich zranených civilistov, ktorými sú miestni Afganci.

Podobný útok sa odohral aj v máji

K incidentu sa prostredníctvom oficiálneho stanoviska prihlásilo militantné hnutie Taliban bojujúce proti ústrednej vláde v Kábule a prítomnosti zahraničných vojsk v Afganistane.

"Mučenícky samovražedný útok sa odohral v 9. okrsku Kábulu a terčom boli invazívne sily," cituje agentúra AFP hovorcu Talibanu Zabíhulláha Mudžáhida. V jeho stanovisku sa pritom hovorí až o 12 obetiach, ktorými sú údajne "12 Američania". Militanti však bilancie podobných útokov často preháňajú.

Podobný útok sa v Kábule odohral naposledy v máji, keď sa terčom Talibanu stal takisto konvoj NATO prechádzajúci Kábulom. Povstalci vtedy zabili 15 ľudí vrátane dvoch amerických vojakov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy