Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Glváč chcel variť halušky vojakov na misii, lietadlo neodletelo
Zdielať na

Glváč chcel variť halušky vojakov na misii, lietadlo neodletelo

BRATISLAVA/AFGANISTAN / Slovenskí vojaci v Bosne mali v pondelok dostať extra darček. Bryndzové halušky. Lietadlo s jedlom aj ministrom ale zostalo na bratislavskom letisku. Napriek tomu exkluzívne prinášame informácie o tom, aké budú Vianoce našich vojakov v misiách.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Z halušiek nič nebolo

Lietadlo s cestujúcimi bolo pripravené, cestujúci skontrolovaní. Vládny špeciál stál na ploche niekoľko hodín. Nakoniec však neodletel. "Je to neletové momentálne. My tam teda nemôžeme letieť. My potrebujeme určité podmienky, ktoré sú dané letiskom a ktoré sú dané typom lietadla," uviedol pilot vládneho špeciálu TU 154.

A tak z cesty do Sarajeva nebolo nič. Hlavy v smútku mali aj majstri sveta vo varení bryndzových halušiek. Prekvapnie pre vojakov v misii sa však napokon nekonalo. "Mali sme pripravené zemiaky. Žiadne práškové, slovenskú bryndzu a pravú slovenskú slaninu," povedal kuchár Milan Holák.

Pochutili si na ministerstve

Namiesto Sarajeva tak ingrediencie na pravé slovenské bryndzové halušky skončili na ministerstve obrany v Bratislave. "Takže na ministerstve boli bryndzové halušky, s ktorými sa nepočítalo. Takže dúfam, že aspoň časť zamestnancov si pochutila," povedal minister obrany Martin Glváč.

Veliteľ misie v Bosne a Hercegovine neskrýval z neuskutočnenej návštevy sklamanie. "Niektoré komodity sa tu nedajú samozrejme zohnať, také špecifické, ktoré sú u nás na Slovensku. No naozaj je nám to veľmi ľúto," hovorí veliteľ slovenskej misie Althea pplk. René Ház.

Vianoce v každej misii

Na Vianoce sa špeciálne program upravovať nebude. Vojaci sa totiž dohodli, kto pôjde domov na Vianoce a kto na Silvestra. 35 mužov a jedna žena s tým nemali problém. Dokonca urobili výnimku. "Naša žena ide domov na Vianoce a bude doma aj na Silvestra," dodáva Ház.

Na Cypre býva na Vianoce aj 20 stupňov. Napriek tomu sa vojaci, ktorí ostanú tam, tešia. Už teraz vedia, čo dostanú pod stromček. Bude to tento veslovací trenažér. A nie len to. "Kapustnica aj s klobáskou, druhé jedlo by mala byť vyprážaná ryba, myslím si, že kapor to nebude určite, na Cypre, zemiakový šalát, no a keďže máme výborných kuchárov z východu, tak budú aj bobaľky," prezradil veliteľ slovenskej misie UNFYCIP na Cypre.

V Afganistane bude ešte teplejšie. Našich 232 ľudí sa tam zapotí. "Sme dostali vianočné stromčeky, pripravujeme darčeky," hovorí veliteľ na misii ISAF v Afganistane plk. Svetozár Bohuš. Polnočnú omšu však nebude slúžiť kňaz, či farár, ale tu duchovného všetci volajú padre. 

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy