Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenskí vojaci, ktorých postrelil terorista v Afganistane, prehovorili
Zdielať na

Slovenskí vojaci, ktorých postrelil terorista v Afganistane, prehovorili

BRATISLAVA / Myslím si, že to bolo znamenie, že treba popremýšľať nad niečím iným. Taká bola odpoveď jedného z ťažko zranených vojakov po streľbe v Kandaháre na otázku, či by sa vrátil do misie v Afganistane. Počas júlového teroristického útoku tam zahynul jeho kolega Daniel Kavuliak.Vojaci, ktorých vtedy postrelili, vo štvrtok predstúpili pred médiá.

Zásahy, krik a rinčanie

"Chcel by som odkázať žene zosnulého vojaka Daniela Kavuliaka, že to bol dobrý chlap a dobre sa s ním slúžilo." Toto sú slová vážne postreleného 23-ročného vojaka Martina Chropovského. Veľmi dobre si si svojim 26-ročným kolegom Matejom uvedomujú, že po júlovej streľbe v Kandaháre, unikli smrti len o vlások.

"Udialo sa to za pár sekúnd. Najprv som si myslel, že je to len výcvik. Streľba bola však skutočná a náboje boli ostré. Prišli zásahy, krik a rinčanie skla," hovorí postrelený vojak Matej Macho.

Medzinárodné zatykače

Martin bol vo vážnom stave zo strelným poranením hlavy. Matej zo strelným poranením hrudníka. Po ošetrení v Afganistane, ich letecky transportovali do špičkovej americkej nemocnice v Nemecku. Neskôr na Slovensko a na rehabilitáciu do Kováčovej. Obaja vojaci sú vďačný za záchranu svojich životov.

Strelec a terorista Lamber Chán, ktorý zastrelil slovenského vojaka a ďalších dvoch zranil, už figuruje na šengenskom, ako aj americkom zozname v pátraní po teroristoch. Vďaka nim, ich môžu ľahšie identifikovať monitorov. V zoznamoch OSN však meno teroristu stále chýba. Ide o zoznam teroristov Talibanu ako aj Al-káidy.

"Momentálne je rad na afgáneskej strane, kde prebieha vyšetrovanie ich bezpečnostnými silami," povedal štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koperec. "Pred pár týždňami bol zadržaný podobný terorista, po asi 12-tich rokoch. Šanca na spravodlivosť vždy je," vyhlásil minister obrany SR Martin Glváč.

Budúcnosť vojakov

Obaja vojaci aj naďalej patria do slovenských ozbrojených síl. Momentálne sú však v domácom liečení. Do misie v Kandaháre sa už pravdepodobne nevrátia. "Myslím, že to už bolo znamenie, že treba premýšľať nad niečím iným," povedal vojak Matej Macho. 

Aj naďalej chcú pôsobiť v armáde, pokiaľ im to ich zdravotný stav dovolí. "Keby sa môj zdravotný stav natoľko zlepšil, že by mi dovoľoval slúžiť v ozbrojených silách, bude mi česť aj naďalej slúžiť," uviedol Martin Chropovský. "Keď budú schopný ďalšej služby, pretože kritéria sú veľmi prísne," dodal náčelník Generálneho štábu ozbrojených síl SR.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy