Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vojaka so zranením hlavy už previezli na Slovensko
Zdielať na

Vojaka so zranením hlavy už previezli na Slovensko

BRATISLAVA / Slovenský vojak, ktorý sa v Nemecku liečil zo zranení hlavy, ktoré utrpel počas incidentu na vojenskej základni v afganskom Kandaháre, je už na Slovensku.

Jeho stav sa výrazne zlepšil

V piatok po 12.00 pristálo na bratislavskom letisku americké lietadlo, ktoré ho z Nemecka previezlo. Vojak sa bude ďalej liečiť v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku.

Jeho zdravotný stav sa v posledných dňoch výrazne zlepšil. Nevyžaduje už monitoring vitálnych funkcií a je definitívne mimo ohrozenia života. Súčasne bol začatý proces dlhodobej rehabilitačnej liečby. "Teší ma, že aj náš druhý ťažko zranený vojak je už z najhoršieho vonku. Jeho stav sa zlepšil natoľko, že lekári povolili prevoz domov na Slovensko, čo určite potešilo nielen jeho, ale aj jeho blízkych. Obom našim zraneným vojakom prajem mnoho síl a pokroky v ďalšej liečbe," uviedol minister obrany Martin Glváč.

Oboch čaká dlhodobá rehabilitácia

Príslušník afganskej armády spustil 9. júla zo strážnej veže medzinárodného letiska v Kandaháre streľbu z guľometu na skupinu slovenských vojakov. Pri incidente, ku ktorému došlo pri cvičení, zahynul čatár Daniel Kavuliak. Okrem zosnulého vojaka utrpeli ďalší dvaja ťažké a štyria ľahké zranenia.

Dvaja ťažko zranení slovenskí vojaci boli hospitalizovaní v americkej nemocnici v Landstuhle v Nemecku od 10. júla. Vojaka s priestrelom hrudníka previezli z americkej nemocnice do nemocnice v Ružomberku už koncom júla. "Ani u jedného z týchto pacientov sa zatiaľ nedá predpokladať dĺžka trvania liečby, oboch čaká dlhodobá rehabilitácia," uviedli slovenskí vojenskí lekári.

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 18:00.

noviny.sk/Richard Juriš

Súvisiace články

Najčítanejšie správy