Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vojak, ktorý zabil slovenského kolegu, utiekol!
Zdielať na

Vojak, ktorý zabil slovenského kolegu, utiekol!

LANDSTUHLE, KANDAHÁR / Utiekol z väzenia. A to pomocou komplica! Miestny vojak, ktorý v Afganistane spustil paľbu na slovenských kolegov a jedného zabil, sa zrejme vyhne spravodlivosti. Informovala o tom agentúra AFP. Dodajme, že ďaľší dvaja naši sú vo vážnom stave hospitalizovaní v Nemecku.

Pomohol spoluväzeň

Strelec bol príslušníkom afgánskeho hnutia Taliban. Aj napriek previerkam sa dostal do miestnej armády. Na slobodu mu mal pomôcť spoluväzeň, rovnako vojak. Odpútal pozornosť tým, že predstieral zdravotné problémy.

Slovenský vojak, ktorému spôsobil útočník v Afganistane priestrel hrudníka, podstúpil operáciu v nemeckom Landstuhle. Potvrdil to hovorca ozbrojených síl Milan Vanga. Druhý vojak je v umelom spánku. „Lekári sa snažia, aby mohol čo najskôr podstúpiť operačný zákrok, jeho stav je naďalej vážny,“ poznamenal Vanga.

Najlepšie z najlepšieho

Dvaja slovenskí vojaci, ktorí v utorok 9. júla utrpeli ťažké zranenia pri útoku afganského vojaka na našu strážnu jednotku v afganskom Kandaháre, sa v Nemecku zotavujú v americkej vojenskej nemocnici pri Landstuhle.

Tá poskytuje najvyššiu úroveň zdravotnej starostlivosti najmä pre vojakov zranených v operáciách v Iraku a Afganistane. Letecký transport z Kandaháru do Ramsteinu zabezpečili americké ozbrojené sily špeciálne upraveným lietadlom C-17 na prevoz ťažko zranených osôb. Rezort obrany potom umožnil rodinám zranených, aby s nimi boli v nemocnici.

Smrť číslo 55

Na slovenskú jednotku zaútočil terorista 9. júla v operácii ISAF v Afganistane. Pri tzv. "green-on-blue" útoku zo strážnej veže medzinárodného letiska v Kandaháre strieľal príslušník Afganskej národnej armády smerom dovnútra vojenskej leteckej základne, pripomenul Vanga.

O život prišiel 35-ročný čatár Daniel Kavuliak. Je prvou slovenskou obeťou v operácii ISAF v Afganistane a 55. slovenským vojakom, ktorý zomrel počas plnenia úloh v zahraničných misiách od roku 1993. Dvaja slovenskí vojaci boli zranení ťažko a štyria ľahko. Štyria ľahko zranení vojaci odmietli možnosť vrátiť sa domov a ostali slúžiť v misii.

Takto žijú slovenskí vojaci v Afganistane

Služby 6x do týždňa v plnom výstroji pri teplotách nad 40 stupňov. Aj tak vyzerá život našich vojakov v afganskom Kandaháre. Ich pôsobenie poznačil tragický útok z minulého týždňa. Ako ho prežívali a ako vyzerá život v tábore zisťoval priamo na mieste Richard Juriš. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy