Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Afganského vojaka vyslal Taliban, zabil slovenského kolegu
Zdielať na

Afganského vojaka vyslal Taliban, zabil slovenského kolegu

KANDAHÁR / V Afganistane zomrel prvý slovenský vojak. Ďalší dvaja boli zranení ťažko a štyria ľahko. K incidentu došlo o 9.45 hod. nášho času pri cvičení. Stav ťažko zranených vojakov je stabilizovaný. Na tlačovej konferencii to potvrdil minister obrany Martin Glváč.

"Pokiaľ si páchateľ tohto hanebného činu myslel, že nás tým zastraší, a že prijmeme rozhodnutie stiahnuť sa z Afganistanu, tak mu chcem  odkázať, že dosiahol pravý opak," vyhlásil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Lajčák: Teroristi sú zbabelci

Teroristi sú podľa neho zbabelci a pred nimi sa neuteká. Dodal, že Slovensko je súčasťou boja proti terorizmu a slovenskí vojaci zostanú v Afganistane aj po roku 2014. "Našim cieľom je nedovoliť, aby sa neopakovali takého hanebné útoky v budúcnosti," dodal.

Glváč povedal, že obeťou útoku je vojak v hodnosti čatár, narodený v roku 1978. Jeho identitu, rovnako ako identitu zranených a útočníka neprezradil. Ťažko zranení vojaci utrpeli priestrel hrudníka a priestrel hlavy. Útočník - príslušník afganskej armády spustil streľbu na skupinu slovenských vojakov zo strážnej veže. Po incidente ho okamžite zadržali.

Páchateľ bol vojakom

Podľa vyjadrenia veliteľa brigády afganského letectva v Kandaháre generála Abdala Razíka Šerzaja páchateľom je jeden z vojakov afganskej armády, ktorý v areáli kandahárskeho letiska spustil paľbu do vojakov NATO.

Zranených vojakov, ktorí sú podľa DPA všetci traja českej národnosti, previezli do nemocnice. Ich stav nie je kritický. Generál Šerzaj dodal, že útočníka zatkli a podrobili výsluchu.

Agentúra AP pripustila, že môže ísť o ďalší z tzv. útokov zvnútra, keď príslušníci formujúcej sa afganskej armády útočia na svojich spolubojovníkov alebo spojencov z radov NATO. Tieto útoky oslabujú vzájomnú dôveru oboch strán v čase, keď sa blíži odsun väčšiny spojeneckých jednotiek naplánovaný na rok 2014.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy