Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
POTVRDENÉ! Slovenských horolezcov zabil Taliban
Zdielať na

POTVRDENÉ! Slovenských horolezcov zabil Taliban

PEŠÁVAR / Príslušníci islamistického hnutia Taliban zaútočili na severe Pakistanu na základný tábor pod horou Nanga Parbat a zabili 10 zahraničných horolezcov. Medzi obeťami sú aj dvaja Slováci - Anton Dobeš a Peter Šperka, ktorí boli členmi ukrajinskej expedície. Potvrdili to pakistanské úrady.

Pakistanci potvrdili smrť Šperku a Dobeša

Pakistanské úrady v pondelok oznámili, že identifikovali telá desiatich zahraničných turistov a miestneho sprievodcu, ktorých cez víkend zabila skupina ozbrojených islámistov. Medzi usmrtenými cudzincami, ktorí sa chystali na 9. najvyššiu horu sveta Nanga Parbat, sú podľa pakistanských zdrojov aj Slováci Peter Šperka a Anton Dobeš. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí však túto informáciu stále nepotvrdilo.

Pakistan zakázal expedície

Pakistanská vláda dočasne zakázala expedície na horu Nanga Parbat na severe krajiny. Stalo sa tak po nedeľňajšom útoku Talibanu na zahraničných horolezcov v základnom tábore pod touto horou. Úrady evakuovali najmenej 45 cudzincov, ktorí smerovali na Nanga Parbat. Do Islamabadu ich prepravili armádnym lietadlom. Väčšinu z nich tvorili Európania, citovala agentúra DPA policajného predstaviteľa. O ich národnosti sa ale nezmienil.      

Podľa úradov vyše 300 ďalších horolezcov by malo pokračovať v ceste na iné vrcholy. Do oblastí armáda nasadila posily. Podľa pakistanského ministerstva vnútra pri útoku Talibanu zahynuli traja Ukrajinci, dvaja Číňania, jeden Američan čínskeho pôvodu, jeden Litovčan, jeden Nepálčan a dvaja Slováci - Anton Dobeš a Peter Šperka, ktorí boli členmi ukrajinskej expedície.

Chceli vyjsť na Nanga Parbat

"Asi pred dvomi týždňami odcestoval jeden z najskúsenejších slovenských himalájistov Peter Šperka a môj dobrý priateľ spoločne s Tonom Dobešom do Kyjeva, aby sa pripojili k ďalším členom expedície. Spoločne mali vyjsť na deviatu najvyššiu horu sveta Nanga Parbat (8 125 m.)," potvrdil pre noviny.sk redaktor Jozef Kubáni.

Horolezci mali byť členmi ukrajinskej výpravy. Ministerstvu zahraničných vecí zatiaľ pakistanské úrady túto informáciu nepotvrdili, ministerstvo to ale preveruje.

Čaká sa na vyjadrenie pakistanskej strany

Hovorca slovenského ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel stále nepotvrdil ani nevyvrátil, že medzi obeťami sú aj obaja Slováci. "Máme zatiaľ iba neoficiálne informácie, ktoré sa rôznia. Náš konzul v iránskom Teheráne na celom prípade intenzívne pracuje. Pokiaľ nemáme potvrdenú oficiálnu informáciu, nechcem sa predčasne vyjadriť. V priebehu pondelka, keď budeme disponovať oficiálnymi informáciami, by sme mali zaujať konkrétne stanovisko," informoval Gandel. 

Informovala o tom však tlačová agentúra Associated Press s odvolaním sa na vysokopostaveného miestneho politika a o smrti Slovákov píše aj stránka International Nanga Parbat Expedition 2013.

Celkovo zahynulo 10 horolezcov

Ozbrojení muži prepadli horolezcov v horskom hoteli na severe Pakistanu. Zabili 10 zahraničných turistov. Podľa doterajších oficiálnych informácií tamojšej polície išlo údajne o päť Ukrajincov, troch Číňanov a jedného Rusa. Zahynul aj pakistanský sprievodca.

Zabitie cudzincov v pondelok v komentároch označili všetky významné pakistanské denníky za pokus zhanobiť Pakistan a zničiť cestovný ruch v krajine. Tlač tak dôrazne vyzvala vládu, aby podnikla kroky proti militantom zodpovedným za útok, ktorý šokoval celú krajinu. Médiá tiež spochybnili pôsobenie bezpečnostných agentúr, ktoré neboli schopné včas zasiahnuť proti militantom. Informovala o tom čínska tlačová agentúra Sinchua.

Pomsta Talibanu

Peter Šperka bol účastníkom viacerých expedícií na osemtisícové vrcholy, Tono Dobeš sa doteraz zúčastnil dvoch himalájských expedícií. Horu Nanga Parbat mnohí prezývajú aj Hora smrti, vzhľadom na veľký počet smrteľných nešťastí, ktoré sa tu stali.

Podľa hovorcu Talibanu bol útok pomstou za zabitie druhého najvyššieho veliteľa pakistanskej frakcie Valího Rahmána: "Poslali sme svetu správu, že USA musia skončiť s útokmi." Ozbrojenci prenikli do tábora v regióne pri čínskych hraniciach okolo polnoci. Obete sa v čase útoku nachádzali v stanoch. Telá previezli do hlavného mesta Islamabad.

Priateľka Petra Šperku sa vyjadrila, že ozbrojení muži desiatich horolezcov povyťahovali zo stanov do stredu základného tábora a tam ich postrieľali. Jej slová sú mrazivé, VIAC TU.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy