Skoro jasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
V Tatrách padol horolezec (†65), strhol dve lavíny
Zdielať na

V Tatrách padol horolezec (†65), strhol dve lavíny

VYSOKÉ TATRY / Dve hodiny po polnoci sa vo Vysokých Tatrách skončila záchranná akcia. Pod Svišťovým štítom totiž zahynul 65-ročný český horolezec. Z neznámych príčin sa odpojil od skupiny a neistený strhol dve veľké lavíny. Takmer tristometrový pád neprežil...

Oznámenie prišlo večer

Niekoľkohodinová záchranná akcia s tragickým koncom. Pod východnú stenu Svišťového štítu totiž dopadla veľká lavína a v nej ostal uväznený človek. 65-ročného Čecha v mase snehu našiel lavínový pes Briks. Jeho mŕtve telo bolo len asi 30 cm pod pokrývkou. "Či už je to 5 metrov alebo 30 cm, tam dýchanie je takmer nemožné," komentoval záchranár Igor Trgiňa.

Horskí záchranári totiž správu o nezvestnom človeku dostali až večer. Podľa našich informácií sa na štít vybrala skupinka starších českých horolezcov. Vystúpiť chceli južným hrebeňom, 65-ročný Čech sa však od nich odpojil a išiel vlastnou cestou. Práve tá mu bola osudná.

Padal 300 metrov s 2 lavínami

Pod mužom sa odtrhla lavína, s ktorou padal asi 150-metrovou stenou. Dopadol do strmého svahu, kde sa odtrhla druhá lavína. Česi sa však pohybovali v nie práve najľahšom a najmä v dosť lavinóznom teréne. Mŕtvy horolezec nemal navyše na sebe žiadne istiace prostriedky.

Bez istenia, bez kamarátov

"Nie každý si to trúfne liezť sólo alebo úplne na voľno. To znamená, že nejaké prvky bezpečnosti tam mali byť dodržané," upozorňuje Trgiňa.

Ďalšou chybou však bolo, že k pádu českého horolezca došlo okolo poludnia a celé popoludnie nikomu nechýbal. Horolezci oznámenie dostali až o šiestej večer. "Ja ani neviem, čo sa presne dialo, že prečo nikto nealarmoval buď nejakú záchrannú skupinu alebo horskú službu," povedal Trgiňa.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy