Polojasno
16°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Horolezcom môže byť hocikto. Stačí 5 minút pri počítači
Zdielať na

Horolezcom môže byť hocikto. Stačí 5 minút pri počítači

VYSOKÉ TATRY / Pre turistov je vo Vysokých Tatrách vyhradených 8 kopcov. Avšak organizovaní horolezci majú prakticky neobmedzený pohyb. Turisti ticho závidia a netušia,že im stačí 5 minút pri počítači a členmi horolezeckého spolku môžu byť aj oni. A vôbec pritom nemusia vedieť liezť po skalách.

O lezení nemusíte mať ani potuchy

Načo sa učiť, keď vám na to, aby ste sa stali horolezcom, stačí sadnúť si za počítač? Vyplníte prihlášku, zaplatíte členský poplatok a ste horolezcom (?) Otáznik je na mieste. Členom horolezeckého spolku JAMES sa naozaj môžete stáť za pár minút.

O lezení nemusíte mať ani potuchy. Tých ozajstných horolezcov to neteší. "Nie je možné, aby dostal preukaz hocikto," hovorí člen JAMES Palo Jackovič. Člen spolku JAMES oponuje slobodu a hlavne zodpovednosťou. "Každý kto chce vstúpiť, môže. Máme v stanovách, že je na zodpovednosti každého člena, robiť takúto činnosť," povedal Igor Koller, predseda JAMES.

Člen má aj výhody

S členstvom sú spojené výhody, ktoré bežní turisti nemajú. "Môže opustiť turistický chodník na výkon horolezectva," informuje Pavol Kráľ z ŠL TANAPu. Môže nastať zaujímavá situácia. Mimo chodníka sa bude prechádzať človek z JAMESu s minimálnymi skúsenosťami a pokutu dostať špičkový lezec, ktorý nie ej organizovaný.

Téme sa venuje  reportér Jozef Kubáni. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy