Oblačno
13°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Horskí záchranári mali počas sviatkov viac práce ako vlani
Zdielať na

Horskí záchranári mali počas sviatkov viac práce ako vlani

Horskí záchranári majú za sebou prvú náročnú časť zimnej sezóny. Napriek rôznym upozorneniam stúpol počet úrazov nielen na lyžiarskych svahoch, ale aj vysoko v horách. V sviatočnom období dokonca prišli vo Vysokých Tatrách o život dvaja slovenskí horolezci.

Najviac úrazov v stredisku Jasná

Horskí záchranári pomáhajú lyžiarom na svahoch alebo turistom vo vysokohorskom prostredí 24 hodín denne. Jednu náročnú časť sezóny už majú za sebou. "Počas vianočných sviatkov Horská záchranná služba zasahovala vo viac ako 280 prípadoch, čo je o 14 percent viac ako v minulom období," hovorí riaditeľ Horskej a záchrannej služby Jozef Janiga. 

Najviac úrazov sa stalo na lyžiarskych svahoch. Najmä v stredisku Jasná - Nízke Tatry mali horskí profesionáli veľa práce. Ošetrili až 112 návštevníkov v priebehu dvoch týždňov.

Zahynuli dvaja horolezci

Aj keď vysoko v horách neboli najlepšie podmienky na rôzne športy, aj tu došlo k pádom, dokonca s tragickým koncom. V stene Malého Kežmarského štítu zahynul slovenský horolezec, ktorého zasiahla lavína. Viac šťastia mal na tom istom litovský horolezec, no aj tomu pomáhali horskí profesionáli.

Smrťou sa skončil pád ďalšieho slovenského horolezca. K tragédii došlo v stene Štrbského Soliska. A na jeho pilieri, presne na Silvestra, uviazli dvaja Slováci, ktorí sa vďaka záchranárom dostali dole.

Najviac zranených či už v horách alebo na lyžiach bolo zo Slovenska, za nimi sú ruskí návštevníci, tretí Poliaci, Ukrajinci a Česi.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy