Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Peter Šperka a Anton Dobeš. Nehorolezecká tragédia horolezcov
Zdielať na

Peter Šperka a Anton Dobeš. Nehorolezecká tragédia horolezcov

BRATISLAVA/PEŠÁVAR / "Boli prezlečení za policajtov. Mali normálne masky, uniformy, kalašnikovy, Obkľúčili celú oblasť. Vedeli, v ktorom stane kto je, zobrali ich do stredu tábora a tam ich rozstrieľali," takto opisuje nehorolezeckú tragédiu horolezcov priateľka Patra Šperku, Zoška. Príslušníci islamistického hnutia Taliban zaútočili na severe Pakistanu na základný tábor pod horou Nanga Parbat a zabili 10 zahraničných horolezcov. Podľa ukrajinskej televízie sú medzi nimi aj Peter Šperka a Anton Dobeš, rezort zahraničia to však ešte oficiálne nepotvrdil...

"No stratil som ja tiež kadečo, hlavne horolezecký vercajg," takto Peter Šperka vysvetľoval Jožovi Kubánimu, ako je to so stratenými vecami vo Vysokých Tatrách. "Našiel som lyže v kotlinách pod Kriváňom. Boli to jedny z prvých lyží, zrejme ktoré sa používali ," dodáva.

Najstarší Slovák, ktorý zdolal 8-tisícovku

Vďaka Petrovi Šperkovi sme často mohli sledovať krásu štítov rôznych vrchov sveta. V pláne mal zdolať všetky vrcholy európskych štátov. V roku 2009 sa Šperka stal najstarším Slovákom, ktorý zdolal himalájsku 8-tisícovku. "Keď sme vyliezli na Elbru, potom na Mt. Blanc, neskôr na ďalšie vyššie kopce Európy, tak sme si povedali, že to skompletizujeme a bude riadna sranda," povedal v novembri 2009. 

Peter Šperka ale nebol len horolezec, ale hlavne záchranár Horskej záchrannej služby vo Vysokých Tatrách, ktorý nám všetkým dával cenné rady pred návštevou Tatier. Nehovoriac o tom, že vždy bol pripravený pomôcť tým, ktorí to najviac potrebovali. "Sme už neraz zasahovali v oblasti studenovodských vodopádov a bolo aj niekoľko smrteľných prípadov," dodáva Šperka.

Miloval Tatry

Smrť našiel aj tento sympatický horolezec a záchranár v jednej osobe, ktorý precestoval mnoho krajín, ale pre neho boli aj tak najkrajšie len a len naše Tatry. "Tie Tatry sú fakt skvelé, vždy rád pri nejakých expedíciách vystupujem na tatranské končiare," povedal Peter Šperka v apríli 2013.

Druhým Slovákom, ktorý sa rozhodol zdolať deviatu najvyššiu horu sveta bol Anton Dobeš. Horolezec, ktorý sa doteraz zúčastnil dvoch himalájskych expedícií. Tá tretia sa mu stala osudnou...

Šokujúcu informáciu sa tatranskí záchranári dozvedeli v nedeľu večer. Nikto z nich nechcel veriť, že medzi zavraždenými, sú aj slovenskí horolezci. "Včera celý deň sa zisťovalo. Kontaktovali sa ľudia priamo v základnom tábore. Odtiaľ tie informácie nie sú veľmi optimistické," povedal Jozef Janiga, riaditeľ HZS.

"Určite žiadna takáto informácia nie je príjemná. Človek má hneď niekoľko informácií v hlave, s ktorými sa musí ihneď vysporiadať a strašne nejakým spôsobom chce získať tieto informácie, aby vedel dokázať alebo vyvrátiť," hovorí Janiga.

Podľa slov priateľky Petra Šperky, on a jeho kolega Anton Dobeš sa počas výstupu na Nanga Parbat pridali k Poliakom a vystúpili nad základný tábor. Pre aklimatizáciu sa obaja po postavení výškového tábora vrátili do basecampu.

Militanti boli prezlečení za policajtov

A to sa im stalo osudným. Šperkova priateľka Zoška hovorila so šéfkou poľskej expedície. "Boli prezlečení za policajtov. Mali normálne masky, uniformy, kalašnikovy, Obkľúčili celú oblasť. Vedeli, v ktorom stane kto je, zobrali ich do stredu tábora a tam ich rozstrieľali," hovorí Zoška, priateľka Petra Šperku.

Ministerstvo zahraničných vecí stále informáciu o smrti dvoch slovenských horolezcov oficiálne nepotvrdilo. "Z tábora boli evakuovaní ukrajinskí horolezci, dnes prebieha evakuácia poľských horolezcov. Ak by boli v tomto tábore, tak by pravdepodobne dali nejakú informáciu domov, že sú v poriadku," dodal šéf Horskej záchrannej služby Jozef Janiga. 

V základnom tábore sa pohybovali podozriví muži...

Už po príchode do základného tábora na severe Pakistanu pod Nanga Parbat nebolo niečo v poriadku. So Šperkom hovorila cez telefón jeho priateľka Zoška. Vraj sa tam pohybovali podozriví muži, ktorí sa stále modlili a všetkých naokolo pozorovali.

Nervózni boli aj domáci a upozorňovali expedíciu, že to nie je normálne. Nevinným horolezcom však ani nenapadlo, že sa pripravujú na ich popravu. Z piatka na sobotu muži obkľúčili tábor, zobrali od horolezcov doklady a podľa našich informácií ich vytiahli zo stanov do stredu tábora. Práve tam ich brutálne popravili.

Nádej umiera posledná. Faktom však je, že ani Šperka ani Dobeš sa doteraz svojim blízkym neozvali...

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA/TV JOJ/james.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy