Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Takto sa verbuje do nebezpečných vojenských misií
Zdielať na

Takto sa verbuje do nebezpečných vojenských misií

BRATISLAVA / Kedysi zvykli mladých junákov verbovať do zbrane najmä na jarmokoch a v krčmách. Dnes sú pravidlá náboru vojakov iné a veľmi prísne pravidlá platia najmä pre výbery do náročných zahraničných misií. My sme zisťovali, kto sa môže dostať napríklad do Afganistanu.

Príprava trvá 2 roky

Náčelník Generálneho štábu určí veliteľa zodpovedného za personálne obsadenie v tej - ktorej operácii a potom sa profesionálni vojaci spravidla už dva roky vopred pripravujú v ucelených menších či väčších skupinách.

"Do operácie sú teda vysielané celé jednotky, nie jednotlivci z rôznych útvarov," informuje hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Vojaci z iných jednotiek sú doplnení iba v prípade, že pripravovaná jednotka musela z nejakého dôvodu vyradiť z výcviku svojho príslušníka a nemá za neho náhradu.

"Po absolvovaní výcviku a komplexnej lekárskej prehliadky sú vojaci do operácie nasadení rozkazom," dodáva Balleková. Minister obrany hovorí, že vojaci vopred veľmi dobre vedia, do čoho idú.

Väčšina štátov sťahuje, my navyšujeme

"A napriek tomu máme dnes väčší dopyt ľudí, ktorí chcú ísť, či už profesionál alebo z akýchkoľvek iných dôvodov, chcú ísť slúžiť do Afganistanu," informuje minister obrany Miroslav Glváč.

Ani tragédie nič nemenia na tom, že jednotky zostávajú v problematických regiónoch až do konca svojho mandátu. "Život v misii sa nezastaví tým, že musím to bohužiaľ povedať, že máme takéto udalosti mimoriadne," tvrdí prvý zástupca náčelníka GŠ OS gen. Miroslav Kocian.

V marci tohto roka slovenský parlament odsúhlasil do Afganistanu pre rok 2014 aj jednotku z pluku špeciálneho určenia, na ktorú nám prispejú USA sumou 19 miliónov eur. "Keď väčšina štátov pomaly svojich vojakov, svoje jednotky sťahuje, my vlastne navyšujeme," hovorí bývalý minister obrany Fedor.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy