Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slováci ako terč. Naši vojaci zomierali aj v iných krajinách
Zdielať na

Slováci ako terč. Naši vojaci zomierali aj v iných krajinách

BRATISLAVA / Udalosti posledných týždňov akoby naznačujú, že Slováci by mohli byť novodobým terčom extrémistov. Odborníci však hovoria, že teroristi na národnosť nepozerajú a doteraz sme len mali obrovské šťastie.

Hral s voju úlohu presvedčivo

Na misiu sa pripravovali jednotky začiatkom roka na východe Slovenska, no viacerí z nich už dobre poznali aj afganskú realitu. "Človek tam žije v tom ohrození a to odlúčenie určite vplýva na tých ľudí," hovorí zástupca veliteľa 21. práporu Marián Makkay.

"Majú za úlohu zabrániť preniknutiu nepovolaných osôb do základne Kandahár," opisuje veliteľ 21. zmiešaného práproru Milan Šíma. Teroristovi, ktorý zabil Daniela Kavuliaka sa však medzi vojakov preniknúť podarilo, a to napriek prísnej selekcii uchádzačov. Naverbovali ho, pretože presvedčivo hral svoju úlohu.

Národnosť našich nehrala žiadnu úlohu

"Postupne prišli na to, že týmto spôsobom sa dajú spáchať pomerne významné škody, keďže nikto nemôže byť pripravený na to, že z ničoho nič zozadu niekto naňho zaútočí na prísne stráženej základni," vysvetľuje bezpečnostný analytik CENAA Róbert Ondrejcsák.

Národnosť našich vojakov pritom podľa odborníkov nehrala absolútne žiadnu úlohu. "Nám sa to stalo prvý raz, ale takéto útoky sa dejú každý týždeň. Naši občania o vlások unikli útokom v Bostone, Moskve a Burgase a doteraz sme mali obrovské šťastie," pokračuje bezpečnostný analytik SAC Róbert Vass.

Slovenskí vojaci umierali už aj v Iraku - traja zahynuli pri odmínovacích prácach a jeden pri útoku na armádny konvoj. Afganskí povstalci na zahraničné jednotky útočili najviac vlani. "Teroristi sú zbabelci a pred zbabelcami sa neuteká. Slovensko ostáva v Afganistane," hovorí minister zahraničných veci Miroslav Lajčák.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy