Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Chlapi zo smrteľnej afganskej misie sú už doma
Zdielať na
Krimi

Chlapi zo smrteľnej afganskej misie sú už doma

BRATISLAVA / Júlový útok v afganskom Kandaháre si vyžiadal život jedného slovenského vojaka, dvaja boli ťažko a štyria ľahko zranení. Práve táto posledná skupina našich vojakov sa rozhodla, že sa nechce vrátiť domov vládnym špeciálom a zostane slúžiť v misii. Tá sa už skončila a chlapi už sú doma pri svojich rodinách.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Nôž mu zachránil život

"Spomínam si na to dosť často, neboli to ľahké chvíle," hovorí jeden z vojakov desiatník Milan Kudera. Šťastie v nešťastí mal rotný Miroslav Staník. Aj jemu sa ušla jedna guľka, ktorá ho zrazila k zemi. Že išlo o strelu zistil až neskôr, keď si od neho kolegovia pýtali nôž. VIAC TU. 

Chalani sa mi vždy smejú, že mám pri sebe nôž. Ten nožík som si kupoval v Iraku a nepočítal som s tým, že mi zachráni život tu v Afganistane," povedal rotný Stanek novinárom. "Chcel by som sa poďakovať svojim chlapcom, ktorí tam boli a ktorí sa zachovali tak, ako sa zachovali," dodal.

"Ja som vybral ten nôž a začali mi tie časti vypadávať," opisuje Staník. Nôž mal pripevnený pri slabinách. Lekár mu povedal, že ak by ho tam nemal, tak by po zásahu nemal veľa času na jeho záchranu. Teraz ho má doma odložený.

Neskrývali sklamanie

Chlapi neskrývali sklamanie, keď sa dozvedeli, že útočník, ktorý im zabil kamaráta sa dostal z väzenia. "Boli nálady trochu emotívnejšie, ale zvládli to," informuje podplukovník Peter Ondrejka. Na slobodu mu mal pomôcť spoluväzeň, rovnako vojak. Odpútal pozornosť tým, že predstieral zdravotné problémy. PREČÍTAJTE SI TU. 

Minister ocenil všetkých vojakov, ktorí sa vrátili z misie z Afganistanu. "Dúfam, že takýchto udalostí v budúcnosti nebude viacej," povedal minister obrany JUDr. Martin Glváč. Veliteľ a štyria vojaci sa 9. júla ocitli pod paľbou Lambara Chána, príslušníka Afgánskej národnej armády. Po jeho vyčíňaní prišiel o život čatár Daniel Kavuliak. Vojaci Matej Macho a Martin Chropovský boli ťažko a štyria chlapi ľahko zranení. VIAC TU.

Mali sme šťastie

Tieto udalosti akoby naznačujú, že Slováci by mohli byť novodobým terčom extrémistov. Odborníci však hovoria, že teroristi na národnosť nepozerajú a doteraz sme len mali obrovské šťastie.

"Nám sa to stalo prvý raz, ale takéto útoky sa dejú každý týždeň. Naši občania o vlások unikli útokom v Bostone, Moskve a Burgase a doteraz sme mali obrovské šťastie," pokračuje bezpečnostný analytik SAC Róbert Vass. INFORMÁCIE TIEŽ TU

Téme sa venuje reportér Ján Baček. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy