Jasno
17°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Stop protónovému centru. Urýchľovač po siedmych rokoch vrátime späť do Ruska
Zdielať na

Stop protónovému centru. Urýchľovač po siedmych rokoch vrátime späť do Ruska

BRATISLAVA / Ročne na Slovensku pribudne 2 000 ľudí so zhubnými nádormi. Už pred rokmi im vláda sľubovala novú šetrnejšiu liečbu protónovým urýchľovačom. Napriek sľubom stroj roky leží v colnom sklade a vláda definitívne priznáva, že nie je schopná prístroj, ktorý sme dostali v rámci ruských deblokácii, dokončiť. Na jeho sfunkčnenie sa pritom minuli milióny eur.

Vyzerá to tak, že sa Slovensko nezaradí medzi krajiny, ktoré by protónové centrum vybudovali. "Nebude centrum," povedala hovorkyňa ministerstva školstva Martina Slušná.

A to napriek tomu, že od roku 2007 Slovensko na prípravu centra minulo milióny eur. Prístroje trčia v colnom sklade. "Od roku 2007 do roku 2011 bolo na projekt vyčlenených viac ako 2,5 milióna eur," informuje hovorkyňa ružomberskej nemocnice Petra Dišková.

Fiasko

Veci sa skomplikovali potom, čo ruská firma Protom, ktorá mala centrum vybudovať, od projektu odstúpila. Dôvodom boli peniaze.

Neskôr centrum prešlo spod ministerstva obrany pod ministerstvo školstva a urýchľovaču opäť svitla nádej. Ministerstvo vypísalo verejnú súťaž na jeho dokončenie v hodnote 15 miliónov eur. Dopadlo to fiaskom.

Čo bude s prístrojom, je tiež otázka. Leží v colnom sklade a záujem on nemá údajne ani ruská strana. 

Šikovnejší Pražania

Stále existujú ľudia, ktorí projektu veria. "Som presvedčený, že Slovensko potrebuje takúto modernú terapiu a keď sa to nepodarilo v programovom období 2007-2014, tak v ďalšom období sa dá takýto projekt z fondov EÚ odfinancovať," myslí si bývalý riaditeľ ústrednej vojenskej nemocnice Igor Čombor.

Neschopnosť Slovenska dobudovať prístroj využijú šikovnejší Pražania. U nich protónové centrum už niekoľko rokov funguje a spolupracuje aj so slovenskými poisťovňami, a to veľmi úspešne.

Téme sa venuje redaktorka Mária Ölvedyová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy