Polojasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Ashya (6), ktorého liečili v Česku, sa vracia do školy
Zdielať na

Ashya (6), ktorého liečili v Česku, sa vracia do školy

LONDÝN / Šesťročný britský chlapec Ashya King, ktorý v Česku pred dvomi rokmi absolvoval protónovú liečbu mozgového nádoru, sa naplno vracia do školy. Informoval o tom denník The Guardian.

Prípad malého chlapca vyvolal v roku 2014 veľkú mediálnu pozornosť. Britskí lekári zistili, že Ashya trpí nádorovým ochorením mozgu a niekoľkokrát ho operovali.

Potom ale rodičom oznámili, že pre dieťa nevedia viac spraviť. Tí preto bez vedomia lekárov chlapca odviezli do Španielska, kde chceli predať nehnuteľnosť, aby mali peniaze na liečbu v českom protónovom centre.

V Británii ale na nich vydali zatykač pre zanedbanie starostlivosti a niekoľko dní strávili v španielskej väzbe. Nakoniec im ale súd liečbu syna v zahraničí povolil. Britská zdravotná poisťovňa zákrok preplatila.

Neprestávajú veriť

Ashya podľa otca stále bojuje s niektorými následkami ochorenia, už skoro sa ale naplno zapojí do školskej dochádzky.

"Pár problémov tu stále je - nemá silu v nohách a hovorí ešte trochu neprirodzene, ale je to bojovník. Nevzdáva to a je pripravený skúsiť čokoľvek," uviedol chlapcov otec Brett King, ktorý očakáva, že sa jeho syn úplne zotaví a bude normálnym chlapcom, ako bol predtým.

Malý Ashya je podľa svojich rodičov už vyliečený, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy