Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Fico prisľúbil učiteľom dvetisíc nových bytov, v tých čo sú ale nikto bývať nechce
Zdielať na

Fico prisľúbil učiteľom dvetisíc nových bytov, v tých čo sú ale nikto bývať nechce

BRATISLAVA / V treťom sociálnom balíku premiér Robert Fico sľubuje nájomné a štartovacie byty pre učiteľov. Zatiaľ ale nie je známe, koľko takýchto bytov a kde potrebujeme. Podľa odborárov najviac chýbajú vo veľkých mestách, kam sa učitelia sťahujú za prácou.

"Sľúbili sme dvetisíc bytov pre učiteľov, pretože chceme zabezpečiť mobilitu učiteľov po Slovensku," vyhlásil Robert Fico.

Predstava vlády je, že by byty boli určené pre mladých učiteľov s najnižšími platmi, s tým, že ako porastie ich mzda, bude stúpať i nájomné. "Aby učitelia mohli získať tento byt zadarmo, avšak musí tam byť splnená podmienka, že sú učiteľmi v konkrétnej obci či meste," vysvetlil štátny tajomník ministerstva dopravy František Palko.

Detaily neznáme

Sľub sa začína napĺňať. Známe ale nie je, kde by mali tieto byty vyrásť a či sú vôbec potrebné.

"Samozrejme, že máme určitý nástrel toho, ako by sa to dalo rozdeliť, ale my to potrebujeme prekonzultovať s učiteľmi. Nechceme to robiť sami," zdôrazňuje minister školstva Juraj Draxler.

"Toto je aj cieľom pracovných stretnutí - hľadanie prekryvu medzi ponukou a dopytom a potrebami a možnosťami," vysvetlil Milan Muška zo Združenia miest a obcí Slovenska.

Zívajú prázdnotou

Napríklad v Snine nájdete učiteľské byty aj dnes, už roky v nich ale nikto nebýva.

"Pôvodne to boli byty pre školníkov a neskôr tam bývali učitelia,"

"Ľudia, ktorí tam bývali, si potom našli svoje vlastné bývanie," hovorí riaditeľ základnej školy v Snine Juraj Skrip.

Učiteľské byty sa podľa slov hovorkyne v meste využívali ešte v 70. až 90. rokoch minulého storočia. V jednom z nich zriadili dielne a cvičnú kuchynku, tie ostatné zívajú prázdnotou. V meste existuje aj bytový dom, v ktorom žili v minulosti iba učitelia.

"Pôvodne bol určený na bývanie pre učiteľov priľahlej základnej školy. Túto bytovku štát v 90. rokoch previedol na súkromnú osobu," vysvetľuje Miháliková.

Nemajú záujem

Učitelia v Snine momentálne záujem o takzvaný učiteľský byt nemajú.

"V súčasnosti mesto Snina neeviduje žiadnu žiadosť zo strany učiteľov o nájomný byt,"
potvrdzuje Miháliková.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy