Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Premiér Fico odškrtol príspevky na lyžovačky a školy v prírode
Zdielať na

Premiér Fico odškrtol príspevky na lyžovačky a školy v prírode

DOBRÁ VODA / Štát poskytne príspevky na pobyt žiakov v škole prírode vo výške 100 eur na žiaka a na lyžiarsky výcvik vo výške 150 eur na žiaka. O príspevky má záujem 155-tisíc žiakov. Ministerstvo školstva vyčlení na ne v budúcom roku 20 miliónov eur.

Ďalšie opatrenie z druhého vládneho balíčka opatrení dnes v priestoroch Školy v prírode v obci Dobrá Voda v okrese Trnava na známej tabuli odškrtol predseda vlády Robert Fico v prítomnosti ministra školstva Juraja Draxlera.

Desiatky tisíc žiakov

O dotované pobyty v školách prírode má podľa Fica záujem asi 60-tisíc žiakov a o lyžiarske výcviky ďalších 95-tisíc žiakov. "Ak vynásobíme tých približne 160-tisíc žiakov piatimi prenocovaniami, 800-tisíc prenocovaní bude zafinancovaných zo strany štátu. Na jednej strane je to pomoc rodinám, na druhej strane obrovská podpora cestovného ruchu," podčiarkol Fico. Prvé peniaze dostanú školy už na januárové pobyty. Na výber vhodného zariadenia im bude stačiť jednoduchý prieskum trhu.

Populárne opatrenie

Podľa ministra školstva Juraja Draxlera toto opatrenie nie je záležitosť volebného roku, ale je dlhodobo udržateľné.

"Je to otázka na opozičné strany, ak by sa dostali k moci, čo nepredpokladám, či by chceli toto opatrenie zrušiť. Podľa mňa je to tak populárne opatrenie, že zostane stabilné dlhé, dlhé roky," skonštatoval.

Pozrite si analýzu z Novín o 17tej:

Príspevky na školu v prírode dostanú žiaci I. stupňa základných škôl, na lyžiarske výcviky žiaci 2. stupňa základných škôl a žiaci stredných škôl bez ohľadu na to, z akého sociálneho prostredia pochádzajú, teda aj deti dobre zarábajúcich rodičov.

Ficove opatrenia

Z pätnástich opatrení druhého sociálneho balíčka vláda považuje za splnené zníženie DPH na 10 percent na vybrané základné potraviny, zvýšenie minimálnej mzdy, rozšírenie kapacít materských škôl, pobyty pre sociálne slabšie rodiny v štátnych zariadeniach zadarmo, zníženie doplatku na lieky pre deti a pre dôchodcov, príspevok na zateplenie domov a energetické investície v bytovkách a fakturáciu bez DPH medzi dodávateľmi v stavebníctve. Ďalšie plánuje premiér Fico odškrtnúť do konca roku.

Fico opäť odškrtával z tabule, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy