Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Daň z nehnuteľnosti chcú zvýšiť, viac peňazí plánujú vyberať od bohatých
Zdielať na

Daň z nehnuteľnosti chcú zvýšiť, viac peňazí plánujú vyberať od bohatých

BRATISLAVA / Na Slovensku máme najnižšiu daň z nehnuteľností v rámci celej Európskej únie. V Bratislave preto chystajú jej zvýšenie. Vláda sa zaoberá aj tým, ako by vybrala viac peňazí najmä od majiteľov luxusných domov a bytov, no na to treba najprv zmeniť metodiku výpočtu dane.

Pretože máme na Slovensku najnižšiu daň z nehnuteľností v porovnaní s ostatnými štátmi Únie, chýbajú peniaze v pokladniciach miest a obcí. Ako prvá sa tento problém rozhodla riešiť Bratislava.

Staré Mesto

Až dvojnásobné zvýšenie dane z nehnuteľností hrozí obyvateľom Starého Mesta. K zmene by malo dôjsť od nového roka.

"V súčasnosti by sa dane na domy a byty zvýšili o 70 percent," uviedla hovorkyňa primátora Bratislavy Ivana Skokanová.

Zvyšovanie dane

Majiteľ stometrového bytu tak namiesto dnešných 47 eur zaplatí až takmer 80 eur. V boji za vyššie dane ale zostáva nateraz Bratislava sama. "Pre miestnych politikov je až nebezpečné zvyšovať dane, pretože odozvu obyvateľov je okamžite vidieť," ozrejmuje ekonomický analytik INESS Martin Vlachynský.

Vláda pre blížiace sa voľby vyčkáva. Rada by ale zinkasovala viac od bohatých obyvateľov. "To je také cvičenie, na ktoré sa budeme pozorne dívať ako to mesto Bratislava zvládne," hovorí minister financií Peter Kažimír.

Lepší výber

Na lepší výber dane Slovensko vyzývajú aj medzinárodné inštitúcie. "Súčasný systém je založený na dani za meter štvorcový. My ale odporúčame orientovať sa na trhovú hodnotu nehnuteľnosti. Je to progresívnejší a zároveň lepší spôsob výberu dane," uviedol šéf misie Medzinárodného menového fondu na Slovensku James John.

"Táto daň sa extrémne ťažko obchádza a s domom sa nedá tak ľahko utiecť," doplnil Vlachynský.

"Pri stanovení trhovej hodnoty nehnuteľnosti je potrebné vychádzať z cenových máp, ale otázne je, čo považujeme za trhovú hodnotu," dodala vieceprezidentka SKDP Alica Orda Oravcová.

Pokles dane z príjmov

Analytici navrhujú, aby zvýšenie tejto dane vykompenzoval pokles dane z príjmov a odvodov. Tento krok by totiž mohol zvýšiť motiváciu ľudí pracovať a zároveň lepšie zhodnocovať svoj matejok.

V zahraničí trvá prechod na novú metodiku výpočtu nezriedka aj desať rokov. Prechod od metrov k trhovej hodnote preto zatiaľ nie je až tak aktuálny. "Predpokladáme, že zmena v tejto oblasti určite nebude platná na budúci rok," konštatuje Oravcová.

Daň z nehnuteľností chcú zvýšiť, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy