Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovenská ekonomika porastie stabilne okolo 3 percent, tvrdí MMF
Zdielať na

Slovenská ekonomika porastie stabilne okolo 3 percent, tvrdí MMF

BRATISLAVA / Slovensko napreduje v hospodárskom raste najmä vďaka silnejúcemu domácemu dopytu. Konštatuje to Medzinárodný menový fond (MMF) po ukončení svojej pravidelnej misie na Slovensku.

Tohtoročný hospodársky rast Slovenska by pritom podľa fondu mal dosiahnuť 3,2 percenta, v ďalších dvoch rokoch by mal zrýchliť na 3,5 percenta a následne by sa v strednodobom horizonte mohol stabilizovať okolo úrovne troch percent.

Investície Jaguaru

Ako podotkol na utorňajšej tlačovej konferencii minister financií Peter Kažimír, prognózy jeho rezortu sú zatiaľ o niečo konzervatívnejšie.

"My sme už zahrnuli očakávaný dopad investície Jaguaru, to je celý ten rozdiel oproti prognóze ministerstva financií," spresnil šéf misie MMF na Slovensku James John.

Externé riziká

MMF ale napriek pozitívnemu rastu, silnému bankovému sektoru, či limitovanému verejnému dlhu upozorňuje aj na externé riziká. Tie slovenskej ekonomike hrozia najmä z oslabenia ekonomiky v eurozóne, spomalenia Číny, ale aj z dôvodu dopadu konfliktu na Ukrajine.

Okrem toho pracovníci MMF upozorňujú na niektoré staré nedostatky, ktoré v našom hospodárstve nachádzajú. Jedným z nich je dlhodobá nezamestnanosť, ktorú sa Slovensku znižovať nedarí.

Zlepšenie infraštruktúry

Podľa fondu by sme sa preto mali zamerať ma zlepšovanie infraštruktúry či dostupnosti nájomného bývania, ktoré by umožnili zlepšiť premiestňovanie pracovnej sily.

Fond tiež odporúča pokračovať v znižovaní daňového a odvodového zaťaženia ľudí s nízkymi príjmami, posilniť vzdelávací systém a zvýšiť výdavky na aktívne politiky trhu práce.

V rámci fiškálnej politiky fond upozorňuje, že Slovensko potrebuje ďalšiu konsolidáciu na zlepšenie manévrovacieho priestoru, ak to bude nevyhnutné.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy