Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Švajčiarske bankové tajomstvo končí. O peniazoch budú vedieť daňové úrady
Zdielať na

Švajčiarske bankové tajomstvo končí. O peniazoch budú vedieť daňové úrady

BRATISLAVA/ZÜRICH / Bankové tajomstvo, Vďaka ktorému švajčiarske banky ponúkali skvelý úkryt aj pre nelegálne peniaze, sa stane minulosťou. Po novom nebude problém zistiť, kto tam má účet, koľko na ňom má a či za ne zaplatil dane.

Švajčiarske bankové konto končí. Ak žijete v Európskej únii a máte účet vo švajčiarskej banke, váš daňový úrad bude o tých peniazoch vedieť.

"Európsky parlament formou konzultácie schválil koniec švajčiarskeho bankového tajomstva pre občanov Únie," potvrdila tlačová atašé Euróspkeho parlamentu na Slovensku Soňa Mellak.

"Vieme z minulosti, že práve na švajčiarskych kontách končili často podozrivé peniaze. Tomu je teraz koniec," uviedol slovenský europoslanec Ivan Štefanec.

Informácie daňovým úradom

Švajčiari budú musieť poskytovať daňovým úradom rovnaké informácie, ako je to bežné a automatické v iných európskych bankách.

Informácie, ktoré si budú členské štáty a Švajčiarsko vymieňať, sa netýkajú len výnosov, ale aj zostatkov na účte alebo z predaja aktív.

"Keď slovenský daňový úrad dostane informáciu zo Švajčiarska, že osoba tam má účet, na ktorom má 500 000 eur, počas minulého prijala 50 000 na úrokoch, daňový úrad si môže porovnať, či si daná osoba zahrnula tieto príjmy do svojho daňového priznania," ozrejmuje advokát a odborník na medzinárodné ekonomické vzťahy Andrej Leontiev.

Ratifikácia parlamentmi

"Túto dohodu ešte musia ratifikovať členské parlamenty a švajčiarska národná rada, aby mohla nadobudnúť platnosť od januára 2017," dodáva.

Informácie o tom, kto má konto vo Švajčiarsku, by malo byť známe od roku 2018.

Švajčiarske bankové tajomstvo končí, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy