Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bankovkám zvoní umieračik. Ohrozujú ich virtuálne peniaze
Zdielať na

Bankovkám zvoní umieračik. Ohrozujú ich virtuálne peniaze

BRATISLAVA / Mince a bankovky časom úplne zmiznú. Tvrdia to ekonomickí analytici, no zdôrazňujú, že tak skoro to nebude. Fyzické peniaze totiž majú v krízových situáciách množstvo výhod.

"Stále je tu pocit držania fyzických peňazí, nejakej hodnoty, ktorú mám a zrejme tento si budú chcieť ľudia udržať aj za horizontom najbližšej dekády," hovorí ekonomický analytik VÚB Andrej Arady.

Platobný systém sa neustále vyvíja a novým trendom sa sotva dokážeme ubrániť. Všetko sa skracuje a minimalizuje.

"O desať rokov bude platobný systém vyzerať trochu inak, aj platobná karta bude príliš veľká," hovorí šéf Saxo bank Praha Pavel Drahotský.

S ďalšou generáciou tak prídu vylepšenia, ktoré sú zatiaľ iba v plienkach a postupne presakujú do obehu. "Na módnych doplnkoch, ktoré nosíte stále pri tele, môžu to byť hodinky formou bezkontaktnej platobnej nálepky," hovorí Drahotský.

Viac alternatív

Zánik peňazí nie je technický, ale skôr politický problém. Vždy je lepšie mať na výber z viacerých alternatív. "Fyzické peniaze majú nesporné výhody najmä v krízových situáciách," tvrdí Arady.

"Treba počítať s riešením pre alternatívne prípady typu živelná pohroma, keď nefunguje elektrická sieť a nefungovali by ani terminály," vysvetľuje Drahotský.

Okrem toho, na virtuálne peniaze sa bude snažiť zaútočiť stále viac podvodníkov. Ani to ale pokroku nezabráni a fyzickým peniazom začína zvoniť umieračik.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy