Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Členstvo v EÚ stojí Slováka 141 eur, starobné dôchodky 936
Zdielať na

Členstvo v EÚ stojí Slováka 141 eur, starobné dôchodky 936

BRATISLAVA / Najviac peňazí Slovákov ide na starobné dôchodky. Tento rok to je o zhruba 50 eur viac, ako minulý. Vypláva to z analýzy neziskového združenia INESS.

Združenie INESS, ktoré analyzuje, ako štát nakladá s našimi peniazmi, pripravuje každý rok takzvaný účet za služby štátu. Všetko, čo štátu dáme, rozrátajú na jedného obyvateľa, a to následne rozrátajú na všetky výdavky štátu.

Napríklad za členstvo v EÚ sme tento rok zaplatili 141 eur, na políciu 133 a na činnosť mestských úradov 162.

Najvyššia suma ide na starobné dôchodky. Tento rok dal na tento účel každý Slovák 936 Eur.

"Takmer každé piate euro je vyplatené dôchodcom, je to vo vyspelom svete. Bolo to v minulosti nastavené tak, že je to náročné. Rodí sa menej detí a odchádzajú silné ročníky, váha výdavkov tak neustále rastie,"
vysvetľuje analytik INESS Radovan Ďurana.

Je nám lepšie?

Tento rok, každý z nás zaplatil 5254 eur. Minulý rok to bolo 4811.

TV JOJ

To, či sa máme tento rok lepšie, ako ten minulý sa ale nedá jednoznačne povedať. "Lepšie sa majú zamestnaní, ktorým rastú mzdy. To, ako sa majú dôchodcovia a deti, závisí tiež od tých, ktorí pracujú. Pretože tí, ktorí pracujú, platia odvody a platia dane. " hovorí Ďurana.

Vyrovnaný rozpočet

Vláda ohlásila zlepšenie deficitu, v roku 2018 by sme mali mať vyrovnaný rozpočet.
 
Podľa analytika by sme ho mohli mať vyrovnaný už v tomto roku, ale ak
hovoríme o roku 2018, je to len hypotetické, pretože to závisí od mnohých faktorov. V našom prípade hlavne od toho, ako sa bude dariť EÚ.

"Dnes žijeme na dlh, aj v budúcom roku budeme. Napriek vysokým odvodom, stále je to málo, vláda míňa viac. My všetci si v podobe veľkých výdavkov štátu, žijeme nad pomery a mali by sme šetriť, aby sme sa dostali na úroveň vyrovnaného hospodárenia," vysvetľuje Ďurana.

Koľko nás stojí štát? Pozrite si analýzu z Novín o 17tej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy