Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na Slovensku sa objavili falošné mince, nenaleťte podvodníkom
Zdielať na

Na Slovensku sa objavili falošné mince, nenaleťte podvodníkom

BRATISLAVA / Na Slovensku sa v obehu opäť objavili napodobneniny, prípadne mince iných mien, ktoré imitujú dvojeurovky. Najnovšiu skúsenosť s nepravým eurom má Andrea z Bratislavy. Pokladníčka v čínskej reštaurácii jej namiesto dvoch eur vydala kovový peniaz z juhovýchodnej Ázie.

"Bola som sa najesť v jednej ázijskej reštaurácii na Pántoch, kde mi boli vydané tri mince, 1 euro, 2 euro a 20 centovka," hovorí poškodená.

Andrea pri vydávaní peňazí urobila to, čo zrejme robí väčšina z nás. Keďže ide o nižšie nominálne sumy, vydávané mince detailne neskúmala.   

"Neskôr som išla do obchodu a zistila som, že dvojeurovka nie je dvojeurovka, ale je to thajská minca,"
pokračuje.

Andrea mala nič netušiac namiesto dvoj eurovky v peňaženke identicky vyzerajúcu mincu z Ázie.

"Vôbec som si to nevšimla, nepozerala som tú mincu, odložila som si ju do peňaženky a upozornila ma na to až predavačka, ktorej som mincu chcela posunúť ďalej v obchode," hovorí Andrea.

Podobné mince

Podobné zloženie, kombináciu kovov, štruktúru a veľkosť ako dvojeurovka, majú aj niektoré mince svetových mien. Napríklad turecká líra, thajský bath, talianska líra, ktorá už nie je v obehu.  

Mince pochádzajú poväčšine z rovnakej mincovne a sú razené pre krajiny z rôznych kútov sveta. Thajská minca, ktorú dostala Andrea, je podozrivo úplne nová.

"Prípady, kedy by obchodníci úmyselne zavádzali falošné mince do obehu sme nezaznamenali, avšak najmä v posledných dvoch rokoch sme sa stretli s prípadmi, kedy už falošné mince v obehu boli," potvrdila bratislavská policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

Keďže špekulanti dávajú do obehu nízke nominálne sumy, polícii sa ťažko preukazuje úmyselné falšovanie a trestný čin.

Falzifikát nepríjmu

Thajskú mincu neprijímajú automaty na kávu či jedlo, ani tie na lístky. Ich stroje sú už prednastavené voči falzifikátom.

"Nakoľko sa peniaze vyberajú z automatov každý deň, akýkoľvek pokus vieme hneď operatívne vyriešiť v nastavení automatu, keď automat neprijme potenciálne falošnú mincu, cudziu alebo poškodenú mincu,"
vysvetlila hovorkyňa dopravného podniku Bratislava Adriana Volfová.

Aj keď sú už automaty ošetrené, pokojne môže ísť o úmyselné konanie špekulantov, ktorí mince púšťajú do obehu vedome. Možné zisky pri prepočte napríklad thajskej meny na euro hovoria jasne.

"Má to hodnotu 10 bathov, čo je v prepočte na naše asi 20 centov," hovorí Andrea.

Na každej takejto thajskej minci dokáže novodobý zmenárnik zarobiť 1euro 80 centov.

Ako rozpoznať falzifikát

Rozhodne nejde o prvý prípad špekulácií, v obehu sa v minulosti objavili dokonca reálne falzifikáty dvojeuroviek. Spoznáte ich tak, že nie sú magnetické.

Za podobný prípad s nepravými dvojeurovkami v minulosti bratislavská polícia obvinila 29 ročného Petra z okresu Senec z falšovania.

Aj keď ide zatiaľ o ojedinelé prípady, nikto presne nevie povedať, koľko falošných mincí cudzích mien je v obehu v rámci celej Európy.   

"Ľudia by si v prvom rade mali skontrolovať, či je im vydané euro, alebo mena iného štátu. V druhom rade by si mali skontrolovať, či tá minca alebo bankovka je pravá alebo falošná," radí hovorkyňa Národnej banky Slovenska Martina Solčányiová.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy