Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Falošné recepty. Lekárne odhalili podvod s onkoliekmi za tisíce eur
Zdielať na

Falošné recepty. Lekárne odhalili podvod s onkoliekmi za tisíce eur

BRATISLAVA / V dvoch lekárňach v bratislavskom samosprávnom kraji došlo k nelegálnemu výberu liekov pre onkologických pacientov v hodnote niekoľko desiatok tisíc eur. Neznámym páchateľom sa ich podarilo získať pomocou sfalšovaných receptov.

Na receptoch boli predpísané tri onkologické. "Jednalo sa o sfalšovanie pätnástich receptov v úhrnnej sume 30 tisíc eur," uviedol lekár samosprávneho kraja Valerián Potičný. 

Viac balení

"Cena jedného lieku bola na úrovni viac ako 800 eur, druhého viac ako 700 eur a tretieho viac ako 200 eur," uviedla riaditeľkaodboru zdravotníctva Bratislavského samosprávneho kraja Jana Ježíková. 

Lekárne podvod odhalili vďaka tomu, že páchatelia chceli na jednom recepte tri balenia lieku. Pri týchto drahých liekoch neštandardné. Následne kontaktovali lekára a zistili ďalšie nezrovnalosti.

"Lekár povedal, že liek nepredpísal. Pacient nie je jeho a liek predpísaný na diagnózu sa nepoužíva," uviedla Ježíková.

Na receptoch sa opakovali tie isté mená pacientov a sfalšované pečiatky dvoch lekárov.

Export do zahraničia?

Lekár, ktorého údaje boli zneužité, pracuje v jednej z bratislavských nemocníc. "Stalo sa to aj mojej žene. často sa stáva, že to niekto zneužije," povedal poškodený lekár.

Podľa Jany ježíkovej je možné sa domnievať, že lieky smerovali do zahraničia. najdrahší z týchto liekov v minulosti Śtátny ústav pre kontrolu liečiv zakázal vyvážať.

Strata pre lekárne

Kým lekárne zistili, že ide o podvod, vydali lieky na desať takýchto receptov v hodnote 17 tisíc eur. "Je to čistá strata pre lekárne, túto stratu im poisťovne nepreplatia," dodal Potičný.

Župa okamžite informovala o podvode ostatné lekárne, pre prípad, že by sa v obehu objavili ešte ďalšie falošné recepty.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy