Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lekárske záznamy na webe? Poisťovne chcú ambulancie pripojené na internet
Zdielať na

Lekárske záznamy na webe? Poisťovne chcú ambulancie pripojené na internet

BRATISLAVA / Poisťovne od lekárov žiadajú, aby mali ambulancie pripojené na internet. To môže spôsobiť, že sa o našom zdravotnom stave môžu ľudia dozvedieť i keď si to neželáme. Problémom je to napríklad pre psychiatrických pacientov, ktorým únik citlivých informácii môže zničiť kariéru.

Zdravotné poisťovne chcú, aby boli lekárske ambulancie napojené na internet. Jedným z dôvodov je aj to, aby si vedeli overiť, či pacient nie je dlžníkom.

Lekárske záznamy sú ale dôverné a v prípade úniku by mohli zničiť kariéru mnohým ľudom. Niektorí psychiatri sa práve tejto situácie obávajú. "Hacknúť" sa totiž dajú všetky počítače a výnimkou nie sú ani tie v amlabulanciách.

" Pre psychiatriu by som jednoznačne žiadala výnimku. Máme s tým problém, disponujeme veľmi dôvernými a citlivými informáciami o pacientoch," potvrdzuje psychiatrička Adriana Bánovská.

Strata anonymity

V bežných ambulanciách pripjenie na internet neprekáža ani pacientom, v psychiatrických to môže byť problém.

"Pri paranoikovi si ho nemôžem dovoliť overovať cez počítač, hneď si to paranoidne spracuje," vysvetľuje psychiatrička Bánovská.

Podľa slov lekárky to jedno nie je ani pacientom. Tí sú pre to, aby ich citlivé diagnózy boli chránene, ochotní aj zmeniť lekára. "Jeden pacient mi povedal, že ak budeme napojení na internet, pôjde do inej ambulancie," potvrdzuje.

Sú dokonca pacienti, ktorí chcú absolútnu anonymitu. Platia lekárovi namiesto poistovne a rovnako si hradia lieky. Boja sa, aby informácie nemala ani poistovňa a niekto ich nezneužil.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy