Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dospelí zabúdajú na očkovanie proti tetanu, chýbajú vakcíny
Zdielať na

Dospelí zabúdajú na očkovanie proti tetanu, chýbajú vakcíny

BRATISLAVA / Pokiaľ ide o deti, na ich očkovanie rodičia väčšinou nezabúdajú. Na seba však myslia už menej. V dospelosti by sme napríklad mali absolvovať očkovanie proti záškrtu a tetanu. Najmä na tetanus si spomenieme až vtedy, keď sa nám stane nejaký úraz. Nájsť vakcínu, môže byť poriadny problém.

Oľga Hlavenková spadla zo schodov a skončila na pohotovosti, kde jej museli zašiť ranu. "Pán doktor sa ma spýtal, či som preočkovaná proti tetanu, keďže som nebola som to zanedbala. Dal mi recept na vakcínu s tým, že by som sa vrátila a že mi ju pichnú," opisuje Oľga.

Pátranie po vakcíne

A tu sa ešte len začalo pátranie po vakcíne z receptu v lekárňach. "Prešla som asi 6 lekárni v Petržalke a nikde to nemali, tak mi ponúkali inú vakcínu," hovorí.

Na Slovensku máme k dispozícii hneď niekoľko druhov protitetanových vakcín. Nie všetky sú v každej lekárni. Ako napríklad tá, ktorú mala na recepte Oľga.

Pacientovi, tak neostáva nič iné, len sa opäť vybrať k lekárovi aby mu predpísal iný druh vakcíny. Praktickí lekári ale aj tí na pohotovosti pritom nie sú povinní mať vakcíny v ambulancii. Vakcínu si musí každý zakúpiť sám.

Podávaná automaticky

"Pri hospitalizovaných pacientoch ide o súčasť liečby, nie o prevenciu a preto sa protitetanovka podáva automaticky," informuje hovorkyňa univerzitnej nemocnice Petra Stano Maťašovská.

Prvé preočkovanie dospelých proti tetanu by ste mali absolvovať vo veku 30 rokov a potom každých 15 rokov. Môžete ho spojiť aj s očkovaním proti záškrtu. Tento úkon hradí poisťovňa. Ak však prevenciu zanedbáte, máte úraz a potrebujete vakcína, poisťovňa ju nemusí uhradiť.

Pozrite si reportáž redaktorky Martiny Karasovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy